Diskuze

Proč by Čechoslováci obětovali Aš? A jak hranici měnila železnice? Vševěd to ví

Když byl před 105 lety v říjnu 1918 vyhlášen československý stát, jen málokdo z jeho nových obyvatel měl tušení, co všechno bude k naší republice patřit. Zatímco vymezení českých zemí bylo v zásadě jasné (i když nikoli bez výjimky), hranice na východě a jihovýchodě se teprve musely vymezit a jejich přesná podoba nebyla jasná vůbec. O tom, „co všechno bude naše“, píše v dalším díle seriálu Vševěd to ví historik a geograf Jiří Martínek.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MG

Ono to tak jednoznačně nebylo! Ve vzduchu viselo vypsání plebiscitu v Sudetech, což ovšem Francie zamítla. Britové byli proti připojení Sudet k Československu. Světoznámý ekonom Keynes, který byl členem britského týmu rovnou označil účastníky konference za morbidní. Američané navrhovali úpravy ve prospěch Německa a Rakouska v severních a jižních Čechách.

0 0
možnosti
JP

J56á95n 55P15r56e63č37u61c85h

28. 10. 2023 18:50

Za zmínku stalo ještě území spišských měst a zamaguria a Oravy . Horní kout Oravy připadl Polsku satisfakci za Těšínsko . Po rozdělení CSFR Těšínsko zůstalo české ale Orava se už do Slovenska nevrátila .

1 1
možnosti
Foto

To je příšerný text. Morava (Markrabství moravské) ani Slezsko (Slezská knížectví) nikdy nebyla součástí Království českého. Opravte si to.

1 8
možnosti
ZS

Vážený pane, dovzdělejte se v historii. České království se vždy skládalo ze dvou částí, a to Čech a Moravy a v určitých dobách ještě i z dalších knížectví jako částí Slezka, typicky třeba Kladska a dalších, pak také třeba z Horní a Dolní Lužice. Ona Morava je vlastně umělý konstrukt označující pouze zemi, která vznikla až za Přemysla Otakara II., aby měl nějaký oficiální titul a ne jen mladší král. Ostatně slovo markrabě pochází z původně německého Marka, označující provincie na hranici. Původně byla Morava tvořena třemi úděly mladších či vedlejších Přemyslovců, a to Olomoucko, Brněnsko a Znojemsko a o žádné Moravě nebyla žádná řeč. Podobně historicky neexistují žádné moravské kmeny, ale pouze Češi sídlící na Moravě. Ostatně proto má i český královský lev dva ocasy. Jeden jsou Čechy a druhý Morava.

12 2
možnosti
VB

V30i67l10é21m 49B55a64r84á14k

28. 10. 2023 13:29

No tak zde je vyvrácení oné hlouposti, že ČSR vznikla v historických hranicích.

Ještě v článku není zmíněno, že ani Ašsko nemělo patřit do historického území, protože to byla jen zástava.

0 5
možnosti
MK

Ašsko bylo začleněno roku 1775 Temperamentními body Marie Terezie přímo do království.

Z hlediska roku 1918 už bylo 1775 celkem hluboko v historii.

1 0
možnosti
PR

No, a výsledkem celé té šaškárny je akorát to, že Zakarpatí a Slovensko už pod Prahu znovu nepatří. Kdo v ČR, SR nebo v Maďarsku něco umí a bydlí do 30 km od rakouské hranice, pracuje v Rakousku, rodiče z přihraničí dávaji do Rakouska studovat své děti, protože jen tak jim zajistí nějakou slušnou budoucnost.

A tak jediným přinosem vzniku samostatné ČR je vznik velkého množství politických a úřednických míst v Praze, které musí občané zbytečně platit, a zaostalé státní služby a infrastruktura, postupně se blížící Ukrajině, čímž se dnes pražští politici už ani netají.

Besten Dank für diese herrliche Zukunft!

11 51
možnosti
PT

P40e85t79r 78T74v37r91d96ý

28. 10. 2023 8:33

V čem se blíží ??Konkrétně?

Podívej se na ekonomické ukazatele, v některých už máme některé státy západní Evropy za sebou.

MImochodem, který evropský národ nemá nějakou samostatnost ? Ty které je nemají o ní neustále bojují.

T.J Vaše návrhy a teze jsou z oblasti fikce, snů , t.j že by češi a němci bydleli v jednom státě a nebyli z toho problémy.

Myslím si že rakušani i němci po tom určitě nijak netouží

35 0
možnosti