Milada Horáková a její prokurátorka Ludmila Polednová

Milada Horáková a její prokurátorka Ludmila Polednová | foto: ČTK / LN

Vrchní státní zastupitelství se dovolává trestu v kauze Horáková

  • 20
Vrchní státní zastupitelství se rozhodlo využít v kauze bývalé prokurátorky Ludmily Brožové-Polednové mimořádného opravného prostředku dovolání. Nesouhlasí totiž s rozhodnutím Vrchního soudu v Praze, podle něhož je její podíl na vraždě Milady Horákové v procesu z roku 1950 promlčen.

V České televizi o tom dnes informovala mluvčí zastupitelství Irena Válová. Podle Vrchního soudu v Praze nebyla role Ludmily Brožové-Polednové v procesu s Miladou Horákovou natolik zásadní, aby ji šlo kvalifikovat jako vraždu. Vrchní soud tak zrušil původní rozsudek Městského soudu v Praze a její stíhání zastavil kvůli promlčení skutku. - více zde

Městský soud odsoudil Brožovou za spolupachatelství na vraždě k osmi letům vězení. Právnička a politička Horáková byla za druhé světové války pět let vězněna, protože se zapojila do odboje proti nacistům. Po válce byla zvolena poslankyní parlamentu za národní socialisty. Po únorovém komunistickém převratu v roce 1948 odešla z politického života.

Již v následujícím roce ale byla zatčena a ve vykonstruovaném procesu pak v červnu 1950 odsouzena k trestu smrti. Podle tehdejší obžaloby připravovala jako hlava spikleneckého centra návrat ke kapitalismu, spolupracovala s dalšími zrádci režimu a agentům imperialistických mocností předávala důležité informace.

Spolu s Horákovou bylo v procesu odsouzeno dalších 12 lidí: Jan Buchal, Záviš Kalandra a Oldřich Pecl stejně jako Horáková k trestu smrti, další čtyři na doživotí a pět dostalo různě dlouhé tresty vězení. Horáková, Buchal, Kalandra a Pecl byli popraveni 27. června 1950.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video