Po výbuchu. Dým po explozi ve Vrběticích byl vidět i z Valašských Klobouk vzdálených asi sedm kilometrů. | foto: Město Valašské Klobouky

Pravda o Vrběticích. Ruští agenti nebyli jen dva a proč mrtví Češi neměli šanci

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Co předcházelo a co následovalo po výbuchu muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014? Kolik ruských agentů se do diverzní akce skutečně zapojilo a jak přesně bedny s municí odpálili? Po deseti letech je jasno. MF DNES na základě policejních dokumentů popisuje průběh událostí den po dni.

Byla středa 15. října 2014 před polednem a výkonný ředitel firmy Imex Group Petr Bernatík přijel autem do muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku, které si jeho zbrojařská firma od státu pronajímala. Zkontrolovat bedny se zbraněmi a municí, které byly připraveny na další týden k expedici.

Ve skladu se zdržel tři hodiny, vše překontroloval. Zjistil, že některé bedny nejsou polepeny popiskami, co v nich je. Zavolal své dva zaměstnance – Vratislava Havránka a Luďka Petříka, by si vzali páskovačku, nálepky a urychleně práci dodělali.

Agenti Miškin a Čepiga po střelbě na střelnici zapínají počítač a čtou e-mail. Právě jim přišlo povolení ke vstupu do vrbětického muničního areálu pod falešnou identitou. Mohou tam mezi 13. a 17. říjnem.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video