Radek Vondráček (ANO).

Radek Vondráček (ANO). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Přišla o dům a zemřela. Vondráčka viní, že pomáhal vymáhat neférovou půjčku

  • 288
Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček poskytoval právní služby dnes odsouzeným lichvářům z Kroměřížska, uvedly Hospodářské noviny. Vondráček obchod s chudobou popírá. Poškozená Alena Lauková přišla kvůli exekuci o dům a skončila v psychiatrické léčebně, kde zemřela.

Alena Lauková si v roce 2013 půjčila 180 tisíc korun od firmy CK Finance sídlící v Kroměříži, na kterou přišla pravděpodobně přes inzerát. Lauková nakonec nezvládla dluhy splácet - přišla o dům v exekuci a s dlouhodobými psychickými problémy skončila v nemocnici. 

Miroslav Kolman a Rudolf Ciesla, kteří za firmou stáli, jsou nyní ve vězení za lichvářské půjčky.

Vymáhání dluhu oba přenechali kroměřížskému podnikateli s realitami Jürgenu Lucassenovi, kterého zastupoval předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček, který byl tehdy advokátem. 

Do případu se zapojili i další poslanci hnutí ANO: Jiří Bílek a Tomáš Opatrný v roli prostředníků. Ti po paní Laukové vymáhali pětinásobně vyšší obnos, než byla původní půjčka.

Tehdy třiasedmdesátiletá důchodkyně narazila při splácení na několik pokut. Lucassen zastoupený advokátem Vondráčkem požadoval po Laukové přes 700 tisíc korun.

„Nebál bych se smlouvu označit v kontextu judikatury Ústavního soudu za smlouvu, která má zjevně poškodit klienta. Využívá dva základní konstrukty, jak se predátorští věřitelé snaží dostat dlužníka do problémů,“ uvedl pro HN advokát Petr Němec.

SPD kritizuje „parazity", její poslanec vydělává na byznysu s chudobou

Podle něj důchodkyně měla platit pouze úroky a dluh se jí nesnižoval. „To je pro většinu lidí past, protože ty peníze nedají dohromady,“ poznamenal Němec.

„Smlouvy jsem nezkoumal. Dlužníci si mají smlouvy přečíst, je to jejich chyba,“ komentoval Lucassen, který se k pohledávce podle jeho slov dostal přes advokáta Opatrného.

Takto odpověděl předseda Poslanecké sněmovny: „Ale u nás v kanceláři se rozhodně nic neetického nedělo.“ Vondráček HN odkázal na advokátní mlčenlivost podobně jako Opatrný. Na obchod s chudobou se dle svých slov nepodílel.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video