Kdo doprovází prezidenta. Filmový producent i „Zelenského dvojník“

  • 114
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek překvapil Českou republiku svou návštěvou. Jeho do poslední chvíle utajované cesty se účastní lidé, kteří jsou mu vždycky na blízku. Například šéf jeho ochranky nebo druhý nejmocnější muž Ukrajiny a takzvaný viceprezident země, se kterým se Zelenskyj potkal na stříbrném plátně.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na návštěvě Česka. (6. července 2023)

Po boku Zelenského se objevil Andrij Jermak, druhý nejmocnější muž v zemi. Šéf prezidentské kanceláře, který je dnes považován za de facto viceprezidenta Ukrajiny, je podobně jako Zelenskyj v politice relativní nováček.

Dvacet let totiž pracoval jako právník ve filmovém průmyslu – mezinárodním společnostem, jako jsou například Disney, Pixar nebo Universal, pomáhal zorientovat se v ukrajinských zákonech o intelektuálním vlastnictví. Seznámil se s řadou hollywoodských hvězd a dokonce několik filmů sám produkoval – například slovensko–ukrajinský pašerácký thriller Čára.

Šedá eminence Ukrajiny. Zelenského kancléř Jermak má čím dál větší moc

Právě ve filmovém prostředí se spřátelil s šéfproducentem televizní stanice Inter Volodymyrem Zelenským, který z něj po svém úspěchu ve volbách v roce 2019 udělal prezidentského poradce. Ukázalo se, že Jermak v této pozici řídí prakticky veškeré zahraničněpolitické aktivity prezidenta.

Namočil se do několika skandálů, z čehož mu vždy pomohla prezidentova přízeň. Problematickou úlohu údajně sehrál například v kauze Wagnergate. Šlo o zfušovanou operaci ukrajinských tajných služeb s cílem vylákat z Ruska tři desítky bojovníků Wagnerovy skupiny.

Jermak prosadil odložení akce o několik dní, takže ji Rusové stihli prokouknout, a pak navíc před novináři mlžil, že žádná podobná operace neexistovala.

Šéf kanceláře ukrajinského prezidenta Andrij Jermak

Největší úspěchy zaznamenal jako hlavní neformální vyjednavač s Moskvou. Dohodl například výměnu zajatců, v rámci níž byl z ruského vězení propuštěn režisér Oleh Sencov. Podařilo se mu také po tříleté pauze svolat schůzku takzvané Normandské čtyřky (Ukrajina, Rusko, Francie, Německo).

Někteří v minulosti Jermaka obvinili z toho, že úmyslně blokuje protikorupční reformy na Ukrajině a udržuje podezřelé styky s Rusy. Jermak však tato obvinění jako vždy ustál, jako Zelenského pravá ruka je dnes už prakticky nedotknutelný.

S naším hlasem může Ukrajina počítat, podpořil Fiala ambice země jít do NATO

„Je to člověk, který má dnes neuvěřitelný vliv. Prezident mu naprosto věří. Jermak má na starosti všechny možné sféry a předává prezidentovi informace tak, jak je sám vidí, a tak, jak je to pro něj výhodné,“ uvedl pro BBC nejmenovaný zdroj z ukrajinské vlády.

Šéf ochranky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Maksym Doněc (13. května 2023)

„Zelenského dvojník“

Na většině Zelenského akcí je přítomný šéf jeho ochranky Maksym Doněc, některými přezdívaný Zelenského dvojník. I on patří do okruhu lidí, kteří jsou s ukrajinským prezidentem od začátku jeho politické kariéry. Doněc začínal jako bodyguard ukrajinského oligarchy a mediálního magnáta Igora Kolomojského, který pomohl Zelenskému v prezidentských volbách v roce 2019.

O bodyguardovi, který byl po prezidentově boku od prvních chvil ruské okupace, se toho ví jen velmi málo. Podle deníku Nový hlas Ukrajiny je mu 44 let a pochází z města Kryvyj Rih, kde se narodil a vyrůstal také prezident Zelenskyj. Spolu s ním nyní cestuje po celém světě, kdy dohlíží na bezpečnostní opatření a ochranu zahraničních návštěv.

„Doněc je plně a absolutně oddán svému poslání, je neskutečně pracovitý a zcela oddaný svému prezidentovi,“ popsala šéfa prezidentovy ochranky pro server Newsweek bývalá tisková tajemnice Zelenského Julija Mendelová.

Z Doněce se v průběhu uplynulého roku stala ikona, kterou na sociálních sítích sledují stovky tisíc uživatelů. A to přesto, že mnoho oficiálních snímků šéfa prezidentovy ochranky neexistuje.

Ukrajinský ministr pro strategický průmysl Oleksandr Kamyšin (na snímku jako tehdejší šéf ukrajinských drah) (2. listopadu 2022)

Bývalý šéf železnice

Do Prahy Zelenského doprovodil také ukrajinský ministr pro strategický průmysl Oleksandr Kamyšin, který od začátku války až do letošního března působil jako šéf ukrajinské železnice.

Ukrajinské dráhy udržely provoz vlaků během války i přes veškeré problémy. Za Kamyšina došlo nejen k rychlé obnově řady tratí poškozených ruskou armádou, ale také opravě kolejí do Polska a Rumunska pro více alternativ spojení směrem na západ.

Jako šéf železnice se loni vyjádřil k návštěvě premiéra Petra Fialy, který na Ukrajinu přicestoval vlakem. „Bylo to pro nás skutečně důležité, i když to bylo naivní,“ vyjádřil své přesvědčení Kamyšin, kterého překvapilo, že ministerští předsedové o své cestě vlakem veřejně informovali dlouho předtím, než dorazili do ukrajinské metropole.

„Držel jsem jejich tajemství, ale když jsem viděl, že něco zveřejnili na internetu, překvapilo mě to. Nerozuměl jsem tomu,“ dodal.

Zelenskyj uctil památku 17. listopadu. Na Národní třídě mu tleskali přihlížející

Devětatřicetiletý Kamyšin se stal šéfem drah v srpnu 2021. Svoji kariéru začínal jako auditor v KPMG. V oboru si získal mimořádný respekt po celé Evropě.

Ministr zahraničních věcí Jan Lipavský a jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba (6. července 2023)

Diplomatický doprovod

Zelenského na jeho cestě doprovází také ministr zahraničí Dmytro Kuleba. Zatímco pro prezidenta se jedná o první návštěvu České republiky od vypuknutí konfliktu s Ruskem, Kuleba již do Prahy zavítal.

Zelenského cesta se dlouho odkládala, řekl Pojar. Kuleba jezdil do Prahy za tátou

Koncem loňského srpna se zde setkal mimo jiné s předsedou Senátu Milošem Vystrčilem či s předsedkyní Poslanecké sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou.

V pravidelném kontaktu je také se svým českým protějškem Janem Lipavským, který ho ve čtvrtek přivítal při příletu ukrajinské delegace na ruzyňském letišti.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video