Volby v Unii svobody rozhodnou o směřování strany

P r a h a - Nejmladší parlamentní strana - Unie svobody - se o víkendu opět po roce sejde v Nymburku. Na republikovém shromáždění zhodnotí své dosavadní působení a zvolí nové vedení. Jeho složení rozhodne o tom, jakým směrem se unie bude ubírat. Stojí totiž před křižovatkou: zůstat nadále v opozici bez většího vlivu na politickou situaci, nebo se pokusit vstoupit aktivně do hry?
Přestože unie jednotně odsuzuje stav, kdy vládne menšinová vláda ČSSD díky opoziční smlouvě s ODS, názory na to, jak tuto situaci změnit, se různí.
Jeden z názorových proudů, reprezentovaný například dosavadním místopředsedou Václavem Krásou a podle mnohých i šéfem strany Janem Rumlem, vidí budoucnost unie ve spolupráci s pravicovými stranami.
"Programy Unie svobody a sociální demokracie jsou natolik rozdílné, že si nedokážu představit přijatelný kompromis," říká Krása.
Naproti tomu poslanci Vladimír Mlynář, Michal Lobkowicz nebo Ivan Pilip předem nevylučují bližší spolupráci s žádnou z demokratických stran. "Jsem proti tomu, aby se Unie svobody vymezovala negativně, a myslím, že přijímat usnesení zakazující spolupráci s nějakou stranou je nesmyslné a budu proti tomu vystupovat, ať bude navrhována směrem k ODS, nebo ČSSD," říká Mlynář. Netají se obavou z vystoupení předsedy ODS Václava Klause, který přijede na shromáždění jako host. "Předpokládám, že pronese velmi vstřícný projev směrem k Unii svobody s cílem posílit kandidaturu některých lidí do funkcí a šance jiných zmenšit. Bude pro něj totiž velmi výhodné, pokud budou zvoleni lidé, kteří mu budou vyhovovat," soudí Mlynář.
Další kandidát na funkci místopředsedy unie, Karel Kühnl, před případným pokusem manipulovat s delegáty sjezdu nepřímo varuje: "Jsem si naprosto jist, že předseda Klaus ví velmi dobře, že každá strana by se měla vyvarovat zasahování do záležitostí jiné strany." Do boje o čtyři místopředsednická křesla chce zatím jít čtrnáct zájemců. Z dosavadních místopředsedů kandiduje kromě Krásy pouze Petr Mareš. Ivo Šanc a Petr Matějů z vedení unie odcházejí. Za favorita voleb je považován šéf poslaneckého klubu US Kühnl. Šance ostatních je v tuto chvíli obtížné odhadovat.
Post předsedy obhajuje Jan Ruml. Do dnešního dne se nenašel žádný jeho protikandidát.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video