ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Koronavirus voliče neodrazuje. K urnám chce v říjnu přijít 67 procent lidí

  • 63
K říjnovým volbám do Senátu a krajských zastupitelstev chce přijít 67 procent lidí, z toho 42 procent je pevně rozhodnuto. Současná situace ohledně šíření koronaviru má vliv na rozhodování o volební účasti u čtvrtiny občanů, přičemž případná karanténa by odradila spíše ty, kteří nad ní ještě váhají.

Data vyplývají ze zářijového on-line průzkumu agentury STEM/MARK mezi 502 lidmi ve věku 18 až 64 let. Podle analytika Davida Friče se nedá čekat, že by reálná účast u voleb dosáhla uvedených dvou třetin. 

Plánujete se zúčastnit krajských a senátních voleb v říjnu 2020? | foto: STEM/MARK

„Skutečná volební účast se většinou sotva přiblíží podílu pevně rozhodnutých respondentů, tedy oněm 42 procent, u voleb druhého řádu to bývá ještě o trochu méně,“ uvedl Frič.

I tak by podle něj byla účast v nadcházejících krajských volbách jedna z nejvyšších. Nejvíc voličů přilákaly krajské volby v roce 2008, kdy jich přišlo 40,3 procenta.

Rozhodování lidí o účasti ve volbách navíc ovlivňuje aktuální šíření nemoci covid-19. V průzkumu to připustilo 26 procent lidí. Naopak 74 procent uvedlo, že současná koronavirová situace nemá vliv na jejich rozhodování o účasti ve volbách.

Devadesát procent lidí, kteří jsou odhodlaní přijít k volbám, v případě karantény pak zvažuje i alternativní způsoby volby.

V otázce, jaký alternativní způsob volby by preferovali, jsou lidé rozděleni téměř na polovinu. Čtyřiapadesát procent by dalo přednost hlasování z auta u volebního stanoviště a 47 procent hlasování do zvláštní přenosné volební schránky.

Odklad voleb si tři pětiny občanů za současné situace ale nepřejí. Pro pozdější termín voleb by bylo 18 procent lidí. 

V případě, že byste byl(a) nucen(a) v termínu voleb zůstat v domácí karanténě, zvažoval(a) byste alternativní možnosti volby (hlasování z auta nebo do přenosné schránky po předložení potvrzení o nařízené karanténě)? | foto: STEM/MARK

Ministerstvo vnitra připravilo návod, jak bezpečně volit:

12. září 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video