ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ČTK

Třetině kandidujících stran hrozí statisícová pokuta. Neuvedly dárce kampaně

  • 14
Třetina z 22 politických stran a hnutí kandidujících do Sněmovny nezveřejnila v zákonem stanovené lhůtě dárce a podporovatele své předvolební kampaně. Hrozí jim pokuta až do výše 300 tisíc korun. Informovali o tom členové vedení Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. Mezi subjekty, které nesplnily povinnost, není žádná ze sněmovních stran.

Lhůta pro zveřejnění uplynula o půlnoci z úterý na středu. Nezveřejněním se strany vystavují riziku sankce 20 tisíc až 300 tisíc korun. Netýká se to ale nynějších sněmovních stran, které informace o dárcích zveřejnily a lze se k nim dostat přes web úřadu.

Podle zákona musejí kandidující strany, hnutí a koalice nejpozději tři dny před volbami zveřejnit na svých internetových stránkách údaje o dárcích, kteří poskytli peněžitý dar nebo bezúplatné plnění. O odkazu na stránky musejí informovat dohledový úřad.

„Podle zjištění úřadu k danému termínu splnilo z celkového počtu 22 subjektů kandidujících ve sněmovních volbách svoji povinnost 13 stran a dvě koalice. Jedna strana zveřejnila údaje pouze částečně, nezveřejnila totiž bezúplatná plnění. Zbylých šest kandidujících subjektů požadované údaje nezveřejnilo vůbec,“ uvedl člen vedení úřadu a koordinátor agendy sněmovních voleb Jan Outlý.

Jedna politická strana dosud nenahlásila adresu internetových stránek s informacemi o financování své volební kampaně s transparentním účtem, kde měl být přehled dárců zveřejněn. Kandidující subjekty měly zveřejnit nejen dárce, kteří věnovali na jejich volební kampaň finanční příspěvek, ale také další podporovatele a příznivce, kteří poskytli pro kampaň své služby a zboží zdarma nebo za cenu nižší než obvyklou.

„Kandidující politické subjekty se každopádně nezveřejněním úplných údajů vystavily možnosti zahájení správního řízení a pokutě od úřadu. Sankce se může pohybovat v rozpětí od 20 000 Kč do 300 000 Kč,“ uvedl předseda úřadu Vojtěch Weis.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video