Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: David Port, MAFRA

Z kandidátek do sněmovních voleb bylo vyřazeno nejméně deset jmen

  • 22
Z kandidátek do sněmovních voleb bylo dodatečně vyřazeno nejméně deset jmen. Tři kandidáti byli podle dostupných informací vyškrtnuti ve středních Čechách, další tři ve Zlínském kraji a dva na jižní Moravě. Jeden člověk odstoupil z kandidátky v jižních Čechách, jeden v Libereckém kraji a rovněž jeden kandidát v Ústeckém kraji, zjistila ČTK ve středu na krajských úřadech.

Kandidáti se buďto mohli písemně vzdát kandidatury, nebo je zmocněnci mohli odvolat do středečních 14:00. Ve Středočeském kraji odvolali zmocněnci tři lidi ze dvou kandidátek, řekla Helena Frintová z krajského úřadu. Dvě jména byla vyřazena z kandidátky Bloku proti islamizaci a jedno jméno z kandidátní listiny Rozumných. Ani jeden z vyřazených kandidátů podle Frintové nefiguroval na předních místech.

Na plakáty exprimátora Kittnera načmáral vandal kosočtverce

Ve Zlínském kraji nastaly změny na kandidátce politického hnutí Sportovci. Mluvčí hejtmanství Renata Janečková potvrdila, že zmocněnec hnutí z kandidátky odvolal tři lidi. Jde o fotbalového funkcionáře a pedagoga Miroslava Spáčila, předsedu zemědělského družstva Josefa Lišku a fotbalového trenéra Jaroslava Baďuru. Muži si stěžují, že se na kandidátce ocitli bez svého souhlasu. Věcí už se zabývá Okresní státní zastupitelství v Kroměříži. 

K drobnému zásahu došlo také na kandidátce SPD, na níž bylo nutné upravit příjmení jedné z uchazeček, ve kterém chybělo písmeno.

V Jihomoravském kraji odvolali Realisté dva kandidáty. V září to byl lídr Filip Kadeřábek. Jedničkou se stal lékař Filip Otevřel, který byl do té doby dvojkou. Dnes Realisté z kandidátky stáhli trojku Víta Blahu. „Ze zákona je nemůže nikdo nahradit. Voliči se o této změně na kandidátce dozvědí ve volebních místnostech,“ sdělil Jiří Klement z tiskového oddělení krajského úřadu.

Realista Hynek získal podporu 22 poslanců pro prezidentskou kandidaturu

Z jihočeských kandidátů rezignoval Jiří Filip z hnutí Sportovci. Ostatní politické subjekty nechaly své kandidátní listiny beze změn, řekla Alena Karvánková z legislativního odboru jihočeského krajského úřadu.

V Libereckém kraji v úterý odstoupil z druhého místa kandidátky KDU-ČSL Kamil Jan Svoboda. Jako důvod uvedl přetrvávající ochotu strany spolupracovat ve vládě s hnutím ANO Andreje Babiše.

Úředníci v Ústeckém kraji zaznamenali jedinou změnu oproti registrovaným kandidátkám. Z kandidátky lidovců už před několika dny odstoupil bývalý předseda okresní organizace v Mostě Adam Komenda, řekla mluvčí krajského úřadu Lucie Dosedělová. „Odstoupení oznámil sám písemnou formou,“ uvedla. Komenda byl na 11. místě kandidátky. Už dříve uvedl, že zažádá o členství u Pirátů.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video