(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

Češi své europoslance příliš neznají, nejznámější jsou Telička a Tošenovský

  • 30
Češi svoje zástupce v Evropském parlamentu moc neznají. Více vnímají ty, kteří už předtím působili na české politické scéně. K nejznámějším patří podle průzkumu agentury STEM Pavel Telička, Jiří Pospíšil, Jan Zahradil a Evžen Tošenovský. Naopak téměř neznámí jsou Čechům Dita Charanzová, Martina Dlabajová a Petr Ježek.

Výzkum provedli tazatelé na reprezentativním souboru 1 011 obyvatel České republiky starších 18 let ve dnech 9. až 24. října 2018. Respondenti byli vybráni metodou kvótního výběru. 

V květnu letošního roku se konají volby do Evropského parlamentu a jednotlivé politické strany a hnutí řeší v současné době obsazení svých kandidátek. Do průzkumu zahrnul STEM všechny současné europoslance. Dotazovaní se vyjadřovali k jednotlivým zastupitelům, případně uvedli, že poslance neznají.

Znalost europoslanců je poměrně nízká. U většiny evropských zastupitelů tedy platí, že je minimálně tři pětiny veřejnosti vůbec neznají (podíl neznalosti se u nich pohybuje od 63 % do 81 %).

Charanzovou a Dlabajovou lidé vůbec neznají

Výjimky představuje pouze sedm poslanců: Pavel Telička (nezná jej 28 %), Jiří Pospíšil (29 %), Jan Zahradil (38 %), Evžen Tošenovský (39 %), Miroslav Poche (46 %), Michaela Šojdrová (49 %) a Jaromír Štětina (51 %). 

Hodnocení českých poslanců v Evropském parlamentu.

Naopak nejméně známými europoslanci jsou Dita Charanzová (nezná ji 81 %), Martina Dlabajová (80 %) a Petr Ježek (79 %).

Nejlépe hodnocený je poslanec Pavel Telička (35 % lidí na něj má pozitivní názor). Podíl pozitivních a negativních ohlasů je u Pavla Teličky poměrně vyrovnaný (35 % vs. 37 %).

Dále je třetinou lidí pozitivně vnímán Evžen Tošenovský (34 % příznivých názorů vs. 27 % nepříznivých, což je nejvýraznější převaha pozitivních hodnocení nad negativními v celku zkoumaných poslanců).

Téměř třetina lidí příznivě vidí Jana Zahradila (31 % vs. 31 %) a Jiřího Pospíšila (31 % vs. 40 %), ovšem v jeho případě mírně převažují negativní názory nad pozitivními.

Mezi známější europoslance patří ještě Miroslav Poche, kterého ovšem pozitivně hodnotí zhruba desetina veřejnosti (13 %), negativně výrazně více občanů (41 %). Svou roli zde jistě sehrála situace kolem jeho aspirantury na post ministra zahraničních věcí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video