Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 14. 10. 2012 19:46

Volby do zastupitelstev krajů a třetiny Senátu

Zpravodajství z hlasování a sčítání hlasů v krajských a senátních volbách.
Zdroj: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES

16:26
V Praze 8 jsou sečtené všechny výsledky, nejvíce hlasů získal komunista Dolejš (22,05). Do 2. kola boje o Senát s ním postupuje obhájkyně mandátu Filipiová z ODS (21,71). (více o Dolejšově postupu zde)
16:25
Na videozáložce ČSSD začíná tisková konference.
16:25
Komentář politologa
Politolog Josef Mlejnek pro iDNES.cz: Smutným vítězem krajských voleb se patrně staně "Strana propadlíků", hypotetický útvar, který vznikne součtem hlasů pro strany, jež nepřekonají pětiprocentní klauzuli. Například ve Středočeském kraji po sečtení zhruba poloviny okrsků má tato "strana" okolo 25 % hlasů. Ty se však de facto přerozdělí stranám, které klauzuli překonaly. Část voličů evidentně reagovala na politickou situaci tak, že dala hlas nějaké menší neparlamentní nebo regionální straně, avšak tyto hlasy se rozdrobily a nebudou mít žádný praktický efekt, krom toho, že se o ně "nafouknou" strany více jak pětiprocentní - získají o dost větší podíl mandátů, než je podíl jejich hlasů.
16:24
Senátní volby
Nálada v lidoveckém štábu je velmi optimistická. "Vypadá to, že v některých senátních obvodech se naši kandidáti dostanou do druhého kola," řekl předseda Pavel Bělobrádek. Jistý postup má zatím Jiří Čunek ve Vsetíně a Libor Michálek na Praze 2.
16:23
Královéhradecký
V Královéhradeckém kraji je sečtena necelá polovina hlasů a zatím stále vede KSČM. S necelými 21 procenty je první, v těsném závěsu komunisty dohání ČSSD. Volební štáb krajské KSČM se nejspíše sejde až večer, protože lídr kandidátky Otakar Ruml sleduje průběžné výsledky v Praze spolu s vedením strany. "Jsem z toho docela překvapený a začínám cítit šílenou zodpovědnost, že bychom měli vést kraj. Výsledky ale ještě nejsou vypovídající, zatím čekáme a neděláme žádné závěry," řekl iDNES.cz Ruml.
16:22
Ústecký
Překvapením v Ústeckém kraji je volební výsledek nového hnutí PRO! kraj, kterému předvolební průzkumy předpovídaly dvě procenta hlasů. Hnutí má přitom po sečtení třetiny okrsků kolem osmi procent. "Kdyby to takhle zůstalo, byl bych potěšen. Dávalo by to určitou naději tomuhle kraji," komentoval to lídr hnutí Přemysl Rabas. Do průzkumů, které z hnutí dělaly outsidera, se opřel. "Vysvětluji si to tak, že veřejnoprávní média nechtěně podporují lumpy a mafiány. Způsoby těch průzkumů, sběr dat a to, že často prosáklo, na jakých místech se budou průzkumy konat, nahrálo velkým stranám, aby tam poslaly své lidi a udělaly z nás outsidery," řekl Rabas.
16:22
Senátní volby
Na jihu Moravy se ve dvou obvodech - v obvodu číslo 56 v Břeclavi a v obvodu číslo 59 v Brně - volilo i do Senátu. V obou je již sečteno přibližně 20 % hlasů. V Brně by zatím do druhého kola postoupily emeritní soudkyně Eliška Wagnerová za zelené a sociální demokratka Stanislava Slavíková. V Břeclavi je průběžně první Jiří Hajda z ČSSD, za ním s osmiprocentní ztrátou Zdeněk Tesařík z KSČM.
16:20
Senátní volby
Ve videozáložce Ostatní najdete přímý přenos rozhovoru s vítězem prvního kola senátorských voleb v Praze 8 komunistou Jiřím Dolejšem.
16:18
V Olomouci hrozí, že část hlasů odevzdaných v krajských volbách bude neplatná. Regulérnost hlasování chce napadnout přímo jeden z členů místní volební komise, známý konopný léčitel Dušan Dvořák. Důvodem je on sám. Soud ho totiž tento týden zbavil právní způsobilosti. (podrobnosti čtěte zde)
16:18
Do sídla ODS, pro kterou tyto volby budou podle všeho velkou porážkou, dorazil předseda strany Petr Nečas.
16:14
"Z čeho radost nemám, je to, že vítězi těchto voleb budou komunisté," posteskl si v ČT předseda lidovců Pavel Bělobrádek.
16:14
Do centrály KSČM dorazil předseda Vojtěch Filip. "Sleduji s napětím výsledky voleb a chtěl bych napoprvé poděkovat našim vličům, kteří přišli k volbám. Mám radost, že se zvýšila autorita KSČM ve společnosti," řekl. K výsledkům se ale nechtěl vyjadřovat, dokud nebudou definitivní.
16:13
Senátní volby
V senátních volbách na Sokolovsku je zatím překvapením výsledek komunistického kandidáta a bývalého starosty Rotavy Jiřího Holana, který v souboji o druhé místo poráží místostartu Sokolova Karla Jakobce. Vede sokolovský starosta Zdeněk Berka.
16:13
Karlovarský
Po sečtení přibližně třetiny všech hlasů v Karlovarském kraji vedou komunisté. Jen asi procento ztrácí ČSSD. Rozdíl mezi nimi se ovšem snižuje. Do krajského zastupitelstva by se v tuto chvíli pohodlně dostalo i Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst. Aktuálně má přibližně 11 procent hlasů, což je více než ODS s 10 procenty.
  • Jiří Paroubek čekal na výsledky voleb v Ústí nad Labem, kde kandidoval do

    Jiří Paroubek čekal na výsledky voleb v Ústí nad Labem, kde kandidoval do krajského zastupitelstva. / Autor: Ondřej Bičiště, MF DNES

16:11
Moravskoslezský
Lídr ODS v Moravskoslezském kraji David Sventek se průběžné výsledky po sečtené třetině hlasů dozvěděl od redaktora iDNES.cz. "Právě jsem dojel do Ostravy a vysedám z auta, výsledky neznám," řekl nejprve. Když slyšel, že ODS nyní získává devět procent, zatímco ČSSD a KSČM vysoce přes dvacet, bylo nejprve chvíli ticho. "Tak to mě moc mrzí, je to špatné," reagoval. Na zmínku, že podobně se ODS vede i ve většině dalších krajů, se jen hořce pousmál: "To je docela malá útěcha."
16:12
Senátní volby
V senátním obvodu Litoměřice je sečtena pětina okrsků a vypadá to, že Alexandr Vondra vypadne už v prvním kole. Zatím má jen 15 % hlasů. Potvrzuje se, že po kauze ProMoPro je někdejší naděje ODS pro stranu de facto nepoužitelná.
16:09
Nepřipouštíme, že bychom neuspěli, řekl šéf NS-LEV21 Jiří Paroubek. Jeho strana má kolem tří procent. (více o tom, jak NS-LEV21 bojuje v Ústeckém kraji o voliče, zde)