Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 14. 10. 2012 19:46

Volby do zastupitelstev krajů a třetiny Senátu

Zpravodajství z hlasování a sčítání hlasů v krajských a senátních volbách.
Zdroj: zpravodajové iDNES.cz a MF DNES

17:40
Plzeňský
"Myslím si, že to není ani prohra, ani velký úspěch, je to něco mezi tím. Je to dobrý odrazový můstek pro další práci," dodal Baxa. Šéfka krajské organizace SPOZ Dita Portová doplnila, že výsledek mohl být ovlivněný i silnou pozicí ODS v Plzeňském kraji. "Nebudu zastírat, že tento výsledek není takový, jaký jsme očekávali. Přesto je vidět, že jsme v kraji něco udělali. Věřím, že výsledky půjdou jen nahoru," uvedla Portová.
17:38
Plzeňský
Zklamání panovalo ve volebním štábu SPOZ v restauraci U Matasů v Plzni-Černicích. Strana získala necelých 3,5 procenta hlasů. "Očekávali jsme, že překročíme pětiprocentní hranici. S tím se volby dělají. Bohužel se nám to nepodařilo, v podstatě nás to jen nutí k další práci," hodnotil Josef Baxa, místopředseda SPOZ, který byl na pátém místě kandidátky v Plzeňském kraji. Podle něj se na výsledku podepsala především slabá volební účast.
17:36
Zlínský
S velkou spokojeností sledují předběžné výsledky voleb komunisté také ve Zlínském kraji, byť budou zřejmě až třetí stranou za ČSSD a lidovci. "Do superlevé koalice bych šel jen v případě, že by se mohla opřít o stabilní nadpoloviční většinu, ne jenom o jeden hlas," prohlásil lídr kandidátky Ivan Mařák. O dobré, rodinné náladě svědčilo i občerstvení - jedna z kandidátek připravila štrúdl, podávaly se také domácí řízky.
17:35
Vysočina
Ve volebním štábu ODS na Vysočině je atmosféra přinejmenším hodně rozpačitá. Občanští demokraté se po sečtení 96 % okrsků drží stále na čtvrtém místě se ziskem něco málo přes 10 % hlasů. V konečném účtování by jim to vyneslo jen pět mandátů v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu, o šest méně než v končícím období.
17:34
Středočeský
Úspěch komunistické strany je důvodem znechucení většiny přítomných ve středočeském volebním štábu ODS. "Dovedla jsem si představit, že když budou volby o vládě, bude mít navrch levice, ale že komunisti? To prostě nepochopím," řekla zklamaně Dagmar Nohýnková, krajská zastupitelka za ODS a šéfka krajského kontrolního výboru.
17:32
Jihočeský
Čelní představitelé jihočeské ODS Martin Kuba a Tomáš Jirsa poslali blahopřejnou SMS Jiřímu Zimolovi k velmi pravděpodobnému vítězství sociálních demokratů na jihu Čech. Ve volebním štábu ODS nepanuje skleslá nálada. Jirsa s Kubou se shodují, že se nejedná o porážku ODS, ale o porážku pravicových stran.
17:33
Středočeský
Do druhého kola senátních voleb zatím postupují jen dva kandidáti TOP 09 a Starostů a nezávislých. "Ještě zdaleka není rozhodnuto, záleží i na hlasech velkých měst," řekl jeden z nich, starosta Vlašimi a poslanec Luděk Jeništa. Senát v porovnání se Sněmovnou považuje za uvážlivější instituci, jejíž členové jsou více spjatí s konkrétním regionem. Starostové a nezávislí by podle něj měli po volbách řešit další spolupráci s TOP 09. "V roce 2010 byla prospěšná pro obě strany. Teď musíme situaci podrobně analyzovat. Je také možné, že by spolupráce probíhala jen v rámci některých regionů, ale to je pouze můj názor," uvedl.
17:31
Volební manažer ODS Pavel Drobil iDNES.cz řekl, že volební účast může napovídat tomu, jak si voliči vyhodnotili vládu ČSSD v krajích. "Případný úspěch ve volbách je zabránění rudo-oranžových koalic tam, kde to půjde," řekl Drobil s tím, že on má vyšší ambice než Miroslava Němcová, která označila za úspěch zisk většiny alespoň v jednom kraji.
17:30
Karlovarský
Marek Poledníček, lídr Koalice pro Karlovarský kraj, která se při 80 % sečtených hlasů v kraji pohybuje těsně pod pětiprocentní hranicí: "To, co se stalo pár dní před volbami, považuji za aroganci moci. Jsem zklamaný, že se k lidem nepodařilo dostat dění kolem zprávy vyšetřovatelů evropského úřadu pro boj proti podvodům, které kraj do poslední chvíle tajil, a vrcholem všeho bylo, že krajští radní zvolili končícího radního Vratislava Emlera v den voleb ředitelem krajské knihovny." V Karlovarském kraji dosud vládla koalice ČSSD a KSČM. Obě strany mají aktuálně shodně necelých 23 % hlasů, ČSSD mírně vede.
17:31
Středočeský
"Byly to pro nás první krajské volby a zatím se zdá, že ve většině krajů získáme zastupitelské mandáty. U nás ve Středočeském kraji to zatím vypadá na výsledek kolem deseti procent, takže lze říci, že jsem docela spokojená,“ řekla Helena Langšádlová, jednička kandidátky TOP 09 v regionu. Výsledek komunistů ji nepřekvapil. "Komunisté sbírají protestní hlasy. Přes dvacet let se nepodílejí na vládě, nemuseli dělat nepopulární rozhodnutí, a je to proto bohužel logické. Každopádně my s nimi v zastupitelstvu určitě spolupracovat nebudeme,“ uvedla.
17:29
Ústecký
Preferenční hlasy voličů hnutí Severočeši.cz vynesly podle předběžných výsledků do čela kandidátky senátorku Alenu Dernerovou. Ta původně kandidovala na 55. místě, voliči ji ale kroužkováním dostali až na první místo před zakladatele hnutí Jiřího Zelenku. "Nepočítala jsem s tím, ale když se do krajského zastupitelstva dostanu, tak se mandátu nevzdám," řekla Dernerová.
17:29
Plzeňský
Lídr ODS v Plzeňském kraji Jiří Pospíšil sleduje průběžné výsledky voleb s kamenným slonem v ruce a přiznal, že je pověrčivý. "Toho slona mi dala jako talisman jedna volička, tak jsem si ho vzal s sebou pro štěstí," řekl.
17:28
Ústecký
Komunisté v Ústeckém kraji slaví. Podle předběžných výsledků vyhráli volby tak drtivě, že momentálně mají o osm mandátů víc než druhá ČSSD. "Výsledek odráží situaci v republice, jak ji vláda vede," řekl krajský lídr Oldřich Bubeníček. O tom, jestli bude příštím hejtmanem, nechtěl spekulovat. "Je ale obvyklé, že když strana zvítězí s větším náskokem, dostane post hejtmana. Zatím to tak vždy bylo a nevidím důvod, proč by tomu tak nemělo být i tentokrát," poznamenal Bubeníček.
17:26
Politický reportér iDNES.cz je ve štábu vítězné ČSSD. Na videozáložce ČSSD nyní hodnotí výsledky voleb.
17:17
Předpovědi o enormně nízké volební účasti v krajských volbách se nepotvrdily. Nyní činí 36,67 %, sečteno je přes 84 % okrsků. Je to jen o 3,5 procentního bodu méně než rekordní účast před čtyřmi lety. Což nic nemění na tom, že v porovnání s volbami sněmovními je účast nižší.
17:08
Jihomoravský
Jihomoravští komunisté sledují výsledky voleb ve skromných podmínkách. Zatím se sešlo jen několik jednotlivců ve stranickém klubu v budově krajského úřadu. O to lepší ale panovala atmosféra. Podle předběžných výsledků to vypadá, že skončí poprvé v historii na druhém místě s šestnácti křesly v 65členném zastupitelstvu. "Průzkumy to signalizovaly a jsem rád, že to výsledky potvrzují. Je zřejmé, že voliči dali přednost levici. Vítězem bude téměř jistě ČSSD a záleží na ní, jaký model vlády zvolí. Jestli dá na názor voličů, nebo zvolí jinou variantu," podotkl lídr kandidátky KSČM Vojtěch Adam.
17:07
Královéhradecký
Hradecký kraj se z červené pomalu vybarvuje do oranžova. Na průběžné vedoucí pozici vystřídala komunisty ČSSD. "Jsem realistka a dalo se to čekat. Sčítají se ještě velké obvody a města vždy byla spíše do jiné barvy než do červena," poznamenala Taťána Lankašová z hradecké KSČM.
17:06
Pardubický
Zatímco při jiných volbách byl "Modrý dům" v centru Pardubic plný členů ODS, teď jich sledovalo první výsledky jen pár. Kromě lídra kandidátky Petra Tupce tu byl například poslanec Jan Čechlovský. "Jsem optimista, věřím v úspěch, dokud nejsou sečteny všechny výsledky," řekl Petr Tupec v době, když se první výsledky jeho strany pohybovaly kolem devíti procent. O moc už si ale nepolepšili, a tak mohli lidé ve štábu ODS jen závistivě sledovat preference komunistů. "Je to vystavený účet za vládu Petra Nečase, s tím jsem ztotožněný. Hodně lidí mi dávalo najevou svou podporu, že mě znají, ale zároveň říkali: ale ta vláda…," komentoval Tupec úspěch komunistů.
17:05
Na videozáložce ODS by měl co nevidět začít brífink občanských demokratů včetně předsedy Petra Nečase.