Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Reportáž skončila 12. 2. 2008 13:51

Volba prezidenta republiky

Poslanci a senátoři volí na Pražském hradě prezidenta

10:47
Senátor Jaroslav Kubera, který už včera trávil mnoho času žertováním s přítomnými novinářkami, je stále optimista. "Medvídek to jistí," řekl zpravodaji iDNES.cz a z kapsy vytahuje malého plyšového umouněného medvídka. Možná by ale měl mít talisman pro štěstí prezident Klaus. "Možná také nějaký má," usmíval se senátor.
10:46
Podle informací ČTK v pátečním hlasování poslanec ČSSD Evžen Snítilý nehlasoval pro Švejnara, oficiálního kandidáta sociální demokracie. Snítilý dnes na Hrad dorazil. Paroubek na otázku, zda Snítilého čeká kvůli jeho postoji nějaké trest, řekl: "To je předčasná otázka, věřím, že pan poslanec bude hlasovat správným směrem".
10:45
V Rothmayerově sále je zase rušno. Zatímco volební komise a stranické kluby jednají, u občerstvení se vytvořila dlouhá fronta. Je třeba se posilnit, protože možná i dnešní jednání bude dlouhé.
10:44
"Bylo by bezúčelné zpochybňovat druhé kolo, jde spíš o to, aby volební komise připravila perfektní podmínky pro třetí kolo," řekl ČTK šéf poslanců ČSSD Michal Hašek. Podle něj by příloha zápisu z volební komise mohla například obsahovat i přesný zápis o tom, jak který poslanec a senátor hlasoval. "Aby se nezjistilo, že Sněmovna má více než 200 poslanců a Senát více než 81 senátorů," uvedl.
10:35
"Budeme prosazovat druhou volbu. To znamená nevolit ve třetím kole ani Václava Klause ani Jana Švejnara. Rozhodli jsme se pro jednotné hlasování," řekl ČT místopředseda KSČM Jiří Dolejš.
10:31

S počty hlasů pro Václava Klause ve třetím kole první volby zamíchají zdravotní problémy senátora Karla Bartáka. Včera měl problémy se srdcem a musel vyhledat lékaře. "Pan senátor měl zdravotní potíže. Na hlasování odešel. Byl na vyšetření se srdcem a byl propuštěn do domácího léčení. Dnešní volby se nezúčastní, zdravotní stav mu to neumožní," řekl iDNES.cz Jindřich Vedlich, Bartákův asistent. Barták patřil těm, kdo volili Klause.

  • Senátor Karel Barták

    Senátor Karel Barták / Autor: Archiv

10:30

Jiří Paroubek pro ČTK řekl, že pro Klause opravdu zvedlo ruku jen 140 zákonodárců, ne 142, jak ukazovaly výsledky.

  • Jiří Paroubek v rozhovoru pro ČT

    Jiří Paroubek v rozhovoru pro ČT

10:26
"Je to riskantní taktika komunistů," reagoval na rozhodnutí KSČM Jiří Paroubek. Teď se prý hraje jen o to, aby Klaus nedostal 141 hlas. To zřejmě nelze, podle Paroubka pro něj bude hlasovat jen ODS, Melčák a Pohanka a 9 lidovců jako včera. "Bude-li druhá volba, ČSSD na 99 procent znovu postaví Švejnara," řekl MF DNES šéf socialistů.
10:24

KSČM ve 3. kole nepodpoří žádného kandidáta, řekl MF DNES místopředseda Dolejš. Švejnar by tím ztratil šanci, i Klausovi by ale mohl chybět hlas.

  • Jiří Dolejš

    Jiří Dolejš

10:20
Veřejná volba není morálně nadřazená volbě tajné, ukazuje se prý dnes ve Španělském sále. "Noc byla pro některé volitele dramatická, například senátorce Juřenčákové kopali do dveří, přicházely jí výhrůžné SMS a podobně. Veřejná volba činí poslance a senátory méně svobodnými, než se čekalo," prohlásil v ČT komentátor Reflexu Bohumil Pečinka.
10:19
  • Volba prezidenta

    Volba prezidenta

10:14
Byla vyhlášena hodinová přestávka. Poslanci se znovu sejdou v 11:15.
10:12
Oficiální výsledky druhého kola první volby: V Poslanecké sněmovně získal Klaus 94 hlasů, proti němu bylo 99 poslanců. V Senátu byl poměr 48:22. U Jana Švejnara jsou výsledky 104:84 ve Sněmovně, v Senátu 31:36. V druhém kole první volby tedy nikdo nebyl zvolen, oba postupují do 3. kola.
10:10
Z přítomných 200 poslanců bylo pro 200, proti nikdo, poslanci rovněž souhlasili, aby byl Slavotínek ověřovatelem.
10:09
Z přítomných 80 senátorů bylo pro 76, proti nikdo, senátoři s ověřovatelem Slavotínkem souhlasí.
10:07
Na nového ověřovatele byl navržen senátor Slavotínek, o tomto návrhu se bude hlasovat.
10:06
Z jednání se omluvil senátor Karel Barták, bude nutno zvolit nového ověřovatele za Senát.
10:06
Schůze byla zahájena.
10:04
"Dohodli jsme se, že dál budeme postupovat podle předchozího ujednání," řekl iDNES.cz komunistický poslanec Václav Exner bezprostředně před zahájením sobotní volby.
10:04
Španělský sál se zaplnil, poslanci a senátoři pomalu usedají na svá místa.
10:00
Marek Benda (ODS) podle svého sdělení iDNES.cz pokládá zpochybnění volby a hádky, které dnes mohou následovat, za problém ČSSD. "Ona tento způsob volby prosadila," vysvětlil své mínění.
10:00
Do Španělského sálu přišel Václav Klaus se spolupracovníky.
09:59
Šéf ČSSD Paroubek naznačil, že sčítání hlasů pro prezidenta mohla včera zfalšovat ODS. Prý se Klausovi přičetly dva hlasy. "Je to příliš velká náhoda na to, abych to jen přecházel. S velkou pravděpodobností to tak je," uvedl opoziční lídr s tím, že podobný "trik" mohla nejsilnější parlamentní a vládní strana použít i v závěrečném kole. V řadách ODS se zase mluví o tom, že se může jednat o provokaci. V ČT Paroubek řekl, že hlasování nakonec nenapadnou, ale pohlídají si důkladně 3. kolo.
09:58
"Myslím si, že řídící Miloslav Vlček to měl složité, vedle něj seděl šéf Senátu a místopředsedkyně Sněmovny Němcová a ty poznámky byly slyšet, já myslím, že to zvládl dobře," zastal se Vlčka Paroubek.
09:57
"To, že tady někdo ze ověřovatelů nebyl, je nepříjemné, ale nebudeme kvůli tomu žádat opakování druhého kola," dodal Paroubek.
09:55
"Je potřeba hlídat místa, kde se stýkají poslanecké a senátorské kluby," doporučil řešení sčítání hlasů Paroubek.
09:53
"Podle mého názoru došlo k chybě, která může být i záměrnou chybou. Mluvím především o tom, že ten součet hlasů za Poslaneckou sněmovnu je 202, takže se přimalovaly Klausovi dva hlasy, takže si uděláme separátní votum ve třetím kole, nic napadat nebudeme," řekl v ČT šéf ČSSD Paroubek. Doufá, že na třetí volbu budou do sálu vpuštěni kameramani.
09:53
"Vojenský puč," řekl v nadsázce iDNES.cz poslanec ČSSD František Bublan na otázku, co se dnes dá čekat. Nechtěl potvrdit, že ČSSD volbu zpochybní. "Musíme si ale počkat na výsledky, jestli nás tam náhodou nebylo více, než má." dodal.
09:52
"Po zahájení schůze přednesu výsledky druhé volby, pokud nikdo nevznese námitku, bude se pokračovat," naznačil předsedající Miloslav Vlček, jak dnes začne přerušená schůze.
09:51
Do sálu už podle reportéra iDNES.cz přišlo vedení ČSSD. Před televizními kamerami zpochybnilo včerejší druhé kolo volby a Jiří Paroubek obvinil ODS z falšování výsledků.