Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 12. 2. 2008 13:51

Volba prezidenta republiky

Poslanci a senátoři volí na Pražském hradě prezidenta

09:49
Nedá se ověřit, zda ověřovatel Senátu Barták byl při sčítání hlasů ve Španělském sále, konstatovali v ČT předsedové obou komor parlamentu. Ale neměl by to být problém, ověřovatelé jsou tři a rozhodují ve sboru.
09:47
Zpochybňování pátečních výsledků je logické, může za to veřejná volba, teoreticky každý poslanec může hlasovat pro oba kandidáty, konstatoval v ČT šéf Senátu Přemysl Sobotka z ODS. Mělo se volit tajně, jak jsme navrhovali, tvrdí.
09:45
Kluby ČSSD se zatím nerozhodly, zda zpochybní včerejší dvě kola volby prezidenta. "Čeká se na zveřejnění oficiálních výsledků volební komisí," řekl v ČT předseda Sněmovny Miloslav Vlček z ČSSD.
09:43
Poslanec Marek Benda z ODS očekává, že obstrukce budou pokračovat ráno a asi se nezačne hned volit. "Určitě budou nějaké hádky." Věří tomu, že ČSSD zpochybní včerejší hlasování, ale také tomu, že ODS bude mít pro Klause ty hlasy co včera.
09:29
O počtu hlasů pro Klause panují pochybnosti. V prvním kole jich měl dostat za Sněmovnu 92, ve druhém 94. Není jasné, kde se ty dva vzaly, když pro něj určitě nehlasovali komunisti, ČSSD a zelení, ale dostal opět jen hlasy ODS, Melčáka, Pohanky a devíti lidovců.
09:22
ČSSD zvažuje, že zpochybní včerejší volbu prezidenta. Senátní ověřovatel Barták prý odpoledne na Hradě nebyl, řekla MF DNES senátorka Gajdůšková.
09:22
Dobré ráno. Poslanci a senátoři se za chvíli pokusí konečně zvolit prezidenta. Pokud by zůstal zachován poměr sil ze včerejška, stane se jím Václav Klaus. Jenže ČSSD zvažuje, že průběh včerejší schůze i hlasování zpochybní, zjistil zpravodaj MF DNES.
22:30
On-line reportáž pro dnešek končí, redakce děkuje všem čtenářům za pozornost. Ohlasy na dosavadní průběh volby najdete ve článcích iDNES.cz. On-line reportáž bude pokračovat zítra ráno, videopřenos začíná v 10 hodin.
22:21
Všichni zákonodárci opustili Pražský hrad. V předsálí Španělského sálu se už pouze uklízí stoly s občerstvením a rovnají se židle pro sobotní třetí kolo volby, uvedl zpravodaj iDNES.cz.
22:10
Správa Pražského hradu oznámila, že kvůli třetímu kolu prezidentské volby bude i v sobotu z bezpečnostních důvodů zcela uzavřen areál Pražského hradu.
22:01
Místopředseda KSČM Jiří Dolejš připustil, že pro Jana Švejnara nehlasovali dva komunističtí poslanci. Předseda Vojtěch Filip a Josef Šenfeld se zdrželi hlasování. "Z našeho pohledu zatím vyšlo to, co jsme si naplánovali, to znamená nezvolit Václava Klase a protlačit Jana Švejnara dál," řekl iDNES.cz Dolejš. Je podle něj zarážející, že ve druhém kole dostal Klaus tolik hlasů, kolik by potřeboval ve třetím kole. "Takže je to otázka do zítřka, zda mu přibydou nebu ubydou," řekl Dolejš. Platí také, že ve třetím kole komunisté Jana Švejnara nepodpoří. "Máme na to usnesení," řekl.
21:52
Jeden z kandidátů získal o jeden hlas méně, než uvádějí neoficiální čísla, řekl ČT bez bližších podrobností senátor ODS Pavlata.
21:46
"Jsme velmi spokojeni, protože z obou kol postupuje náš kandidát," řekl iDNES.cz místopředseda ČSSD David Rath. "Podařilo se nám, aby volba byla veřejná," dodal. Na otázku, zda nakonec volba nebyla nedůstojná, odpověděl, že nedůstojná byla především díky ODS. "ODS, která nejvíce mluvila o důstojnosti volby, ji pak sama nejvíc blokovala," namítl. "Těžko říci, v každém případě to ale je napínavé," řekl o možném výsledku zítřejší volby.
21:43
Předseda zelených Martin Bursík po dnešní koaliční roztržce nabyl zřejmě přesvědčení, že vládní koalice je ohrožena. "Tahle koalice nevydrží," komentoval pro server Týden.cz chování premiéra Topolánka, který zelené kritizoval. více zde
21:42
"Já jsem byl na základě dnešního dne otřesen. Předně, že nebyl zvolen Václav Klaus, jak jsme byli ujišťováni, že je všechno připraveno a pak také propadem celé české politiky do záporných hodnot," řekl iDNES.cz poslanec ODS Vlastimil Tlustý. "Snad to bude zítra lepší, uvidíme," doplnil. Jak chtěl zdokumentovat svůj hlas pro Václava Klause v tajné volbě ale nechtěl říci. "Ne, ne, ještě není všem dnům konec," řekl.
21:31
Předsálí Španělského sálu se pomalu vylidňuje.
21:27
Jiří Paroubek připustil, že ještě dnes večer budou jednat s poslanci a senátory. Sociální demokraté se budou snažit vyjednat podporu pro Jana Švejnara. "Morálním vítězem volby je Jan Švejnar," prohlásil Paroubek v televizi.
21:25
Předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Severa řekl v České televizi, že ho průběh volby přiměl změnit názor a hlasovat pro Klause. Nechce, aby skupiny, které dnešní nedůstojný průběh hlasování zavinily, uplatňovaly prostřednictvím Švejnara svůj vliv.
21:21

Zpravodaj MF DNES upřesnil, že v Senátu bylo pro Václava Klause 48 senátorů, proti 22. Ve Sněmovně pak bylo pro Klause 94 hlasů proti 99. Jan Švejnar získal na svou stranu 31 senátorů, nevolilo ho 32. Ve Sněmovně bylo pro Švejnara 104 poslanců a 84 proti. Celkem tedy Václav Klaus v tomto kole získal 142 hlasů. Ve 3. kole by tedy měl šanci zvítězit.

  • Výsledky druhého kola

    Výsledky druhého kola / Autor: iDNES.cz

21:15
Šéfka poslaneckého klubu zelených Kateřina Jacques prohlásila, že byli zastánci toho, aby námitka Tluchoře byla hlasována. "Nepovažovali jsme řešení za ústavní (společná volba), naše stanovisko bylo tedy jasné, deklarovali jsme ho na poradách, i veřejně. Šli jsme cestou práva i Ústavy," prohlásila v České televizi. Věří, že hned v deset hodin zákonodárci odstartují třetí kolo.
21:13
Marek Benda v České televizi prohlásil, že se ukázala zoufalost volby. "Bylo to pouze o kontrole stranických šéfů," prohlásila a dodal: "Odehrálo se tady dnes večer velké neštěstí." Veřejná volba byla podle něho karikatirou.
21:11
Podle informací MF DNES získal Václav Klaus 94 hlasů ve Sněmovně, 48 v Senátu. Jan Švejnar 104 ve Sněmovně a 31 v Senátu.
21:07
Podle neoficiálních informací ČTK ani druhé kolo nemá vítěze. Václav Klaus opět získal většinu v Senátu, Jan Švejnar ve Sněmovně.
21:03
Vlček přerušil schůzi do sobotní 10. hodiny a výsledky oficiálně neoznámil.
21:02

Vlček dává hlasovat o návrhu Tluchoře. Michal Hašek opakuje, že si zákonodárci odhlasovali, že se dnes bude jednat jen do 21. hodiny. "Už nemáme pokračovat v jednání," prohlašuje Hašek.

  • Volba prezidenta

    Volba prezidenta - Sčítání hlasů ve Španělském sále. (8. února 2008) / Autor: Lukáš Bíba iDNES.cz

21:00
Tluchoř žádá okamžité hlasování o tom, zda je možné jednání ukončit i po 21. hodině. Vystoupil Zaorálek, který tvrdí, že hlasování podle zákona není už po 19. hodině možné.
20:59
Tluchoř chce o případné pauze pro ČSSD, kterou žádal Hašek, hlasovat. K řečnickému pultu přistoupil Severa a navrhl, aby se hlasování dokončilo.
20:58
Tluchoř žádá tedy o hlasování o tom, aby mohlo jednání dokončit. K řečnickému pultu se vrací Hašek a trvá na tom, že už pokračovat nelze.
20:56
Tluchoř požádal zákonodárce, aby mohli volbu dokončit. Potlesk. Premiér prohlásil na adresu Haška: "To už přeháníte." Hašek navrhl, aby schůze byla přerušena a pokračovalo se tak až zítra od 10 hodin.
20:56
Miloslav Vlček oznámil, že druhé kolo první volby skončilo. Volební komise jde sčítat hlasy. Jednání přerušeno na tři minuty.