Vojtěch Filip | foto: MF DNES

Vojtěch Filip: Nikoho jsem neudal

  • 43
Už měsíc vede KSČM Vojtěch Filip. Na postu předsedy vystřídal Miroslava Grebeníčka a na rozdíl od něj přijal nabídku čelit otázkám čtenářů iDNES. Ti ho nijak nešetřili, ptali se třeba na jeho působení v StB. "Nikoho jsem neudal, to také není věc ´rozvědčíků´," bránil se Filip.

Odpovědi Vojtěcha Filipa najdete zde

Statečně odrážel i narážky čtenářů na nedemokratické tendence KSČM. "Jestli se někdo poučil z chyb minulosti, tak je to právě KSČM. Neorganizujeme zakazování názvů a symbolů jiných názorů, jako to dělají někteří senátoři," řekl Filip.

Zmínil se také o příštích volbách. "Věřím, že se lidé vzpamatují a budeme mít ještě větší podporu než ukazují průzkumy," řekl.

Nový předseda byl zvolen na stranickém sjezdu 1. října. Hlas mu dalo 63 z 94 členů ústředního výboru. Filip tak porazil jediného protikandidáta, dalšího místopředsedu Václava Exnera. - více zde

Bezprostředně po svém zvolení uvedl, že hodlá pokračovat ve směru, kterým šla strana v čele s Grebeníčkem.

Zdá se, že změna ve vedení komunistické straně prospěla. Podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění se jí v říjnu podařilo zastavit pokles volebních preferencí, který ji trápil od jara. - více zde

Byl prvním komunistou v čele Sněmovny
Padesátiletý Vojtěch Filip vystudoval právnickou fakultu. Členem komunistické strany je od roku 1983, do vysoké politiky vstoupil o sedm let později. Začal jako člen Federálního shromáždění, v roce 1996 se stal poslancem českého parlamentu.

Po volbách v roce 2002 byl coby první komunista v historii samostatného Česka zvolen místopředsedou Sněmovny.

Má pověst pragmatika a dobrého vyjednávače. Stejně jako jeho předchůdce Grebeníček ovšem odmítá, aby se KSČM důrazněji omluvila za komunistické zločiny. Nechce rovněž měnit kritický názor strany na Evropskou unii a NATO.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video