Na pontonu na Vltavě byly vztyčeny dvě nuly.(18.6.2018)

Na pontonu na Vltavě byly vztyčeny dvě nuly.(18.6.2018) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Na Vltavě v centru Prahy vyrostly obří nuly. Směřují k Hradu

  • 266
Neobvyklý pohled se v úterý ráno naskytl obyvatelům i návštěvníkům Prahy. Na plovoucím pontonu v centru města se objevila speciální květinová dekorace tyčící se do výšky sedmi metrů. Květy levandule a černého rybízu zobrazují dvě nuly a ponton směřuje k Pražskému hradu. Instalace je marketingovou kampaní k novému produktu společnosti Heineken.

„V této chvíli mohu potvrdit jenom to, že instalace je součástí propagace nového produktu firmy Heineken,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí pivovarnické společnosti Kateřina Veitová. Další informace sdělit odmítla.

Není to poprvé, co se podobné dílo objevilo na Vltavě, a zřejmě opět není náhoda, že je v dohledu Hradu, kde posledních pět let úřaduje Miloš Zeman. V říjnu 2013, sedm měsíců po jeho prvním zvolení do čela státu, se na řece objevil obří fialový prostředníček.

Tehdy se k autorství zvláštního výtvoru přiznal umělec David Černý. „Nápad vznikl z nasr***sti na Zemanovy probolševický praktiky nabourávající zásady demokracie. A podílela se na tom spousta mých kamarádů,“ uvedl před pěti lety.

O úterní instalaci nic neví. „Netuším, o co jde. Opět mě jen někdo napodobuje, co na to víc říct,“ řekl iDNES.cz Černý.

Jiný kousek vymysleli v září 2015 tři členové umělecké skupiny Ztohoven, kteří se v převlečení za kominíky dostali na střechu Hradu. Tam ze stožáru nejprve odstranili prezidentskou standartu a poté místo ní vyvěsili obří červené trenýrky. Za to dostali později od soudu podmínku. Zeman trenýrky minulý čtvrtek za přihlížení novinářů nechal na Hradě spálit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video