Influencerka Tereza Maroušková alias Nasraná máma je i autorkou dvou satirických knih o mateřství. (8. října 2023) | foto: Megy Literová

Těhotenství může být trápení. Mateřství chci zlidštit, říká Nasraná máma

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Těhotenství jako nejkrásnější období v životě ženy? Nemusí to tak být a Tereza Maroušková to dobře ví. Realitu mateřství začala před pěti lety sdílet na sociálních sítích pod přezdívkou Nasraná máma humorně a nevybíravě. Její poslání je však jasné. „Zlidštit mateřství a roli ženy v něm. Je v pořádku nebýt dokonalá a mít jen jedny nervy,“ říká v rozhovoru pro iDNES.cz.

Jaký by byl podle vás trefnější výraz pro mateřskou dovolenou?
Full time job na pozici animátora s nonstop pracovní dobou a velmi mrzkou výplatou.

Tlak na ženy v tomto období je obrovský. Jak ženám pomoct od něj ulevit?
Určitě vědomím, že v tom nejsou samy. Že je nablízku i jiná máma, která se s tím pere a někdy zoufalstvím mlátí hlavou do zdi. Mít souputnici, se kterou mohou společně povolit ventilek, upustit páru a vydatně si zanadávat. Když jsem otěhotněla, měla jsem především bezdětné kamarádky a navazování nových přátelství s okolními matkami jsem se bránila. Ale dnes už vím, že vás nikdo nikdy nepochopí líp než jiná máma. Samozřejmě za předpokladu, že si sednete a zafunguje mezi vámi chemie. To je bez debat.

Bezdětné kamarádky jsou bezva, debaty s nimi vás vytrhnou z mateřské bubliny. Člověk alespoň na chvíli přijde na jiné myšlenky. Což je mimo jiné také forma podpory. Ale když jde o pochopení... Co naplat, zkušenost je nepřenositelná a vytváří jedinečné spojení, které bez společného jmenovatele jménem mateřství zkrátka nevyždímáte.

To, že nejednám podle příručky a mé chování není vždy v souladu s psychologickými postupy, o mně neříká, že jsem špatná matka.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Vlivní na sítích

Video