Vlci likvidují ovce u hranic

Ostrava, Prievidza - Po medvědovi, který počátkem léta zlikvidoval na salaši v lokalitě Chvojnice nedaleko slovenské Prievidze dvacet ovcí, se na stejném místě nyní usadili vlci. V uplynulých dnech jim padl za oběť pár ovcí. Vlci trápí české i slovenské chovatele. Petr Koblovský z Trojanovic na Novojičínsku už během posledních tří měsíců přišel o dvě ovce.
Koblovský se rozhodl, že po dvaceti letech skončí s jejich chovem. Zatímco z první ovce se vlci alespoň nažrali, druhá měla jen prokousnutý krk a ukousnuté uši, což by mohlo podle chovatele znamenat, že staří vlci učili mladé lovit. "Byly to chovné ovce. Nikdo si nedokáže představit, kolik je kolem nich práce. Škoda vlastně nejde ani vyčíslit penězi," řekl Koblovský.

Podle odborníků dokáží vlci zdolat až 1,5 metru vysokou překážku. Vladimír Slobodník ze Správy chráněné krajinné oblasti Ponitří na Slovensku řekl, že vlci jsou navíc zdatní běžci a za noc dokáží překonat až padesát kilometrů. I když se v okolí salaše několik dnů neobjevili, je nepravděpodobné, že by tuto lokalitu trvale opustili. "Když se vlk nažere, bez potravy vydrží i týden. Jestli se k ovcím dostali snadno, opět se sem vrátí," dodal ochranář.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video