šéf Sněmovny Miloslav Vlček, 11. listopadu 2008

šéf Sněmovny Miloslav Vlček, 11. listopadu 2008 | foto: René Volfík, ČTK

Vlček svolal lídry kvůli zablokované Sněmovně

  • 16
Napjatou situaci v Poslanecké sněmovně v uplynulých týdnech má vyřešit schůzka, kterou svolal předseda dolní komory Miloslav Vlček. Ten pozval na úterý k jednání vedení Sněmovny, předsedu vlády a šéfy politických stran.

Klíčovým bodem schůzky bude snaha najít způsob, jak pokračovat v jednání Sněmovny při řádných schůzích. Jednání v minulých týdnech blokovaly obstrukce.

Levice například marně prosazovala zvýšení mateřské či nemocenské. ODS se pokaždé podařilo návrhy zablokovat a následně i odložit rozvláčnými vystoupeními o protikorupčním balíčku. Ministr Ivan Langer například o tomto tématu vydržel od řečnického pultu vyprávět celou hodinu.

Podle ODS je zdržovací taktika legitimní a užitečná, protože zabrání dalšímu zatížení rozpočtu.

Zástupci všech stran se nicméně minulý týden shodli na tom, že k odblokování situace je potřeba setkat se s premiérem Fischerem a pokusit se dohodnout na dalším postupu. Premiér je nyní ve Vancouveru na olympijských hrách. Vrátit by se měl ve čtvrtek v noci.

Občanští demokraté v pátek prohlásili, že Sněmovna by se neměla do voleb už vůbec scházet s výjimkou krátkého jednání k bodům, na kterých je široká politická shoda. Přednost by podle ODS měly mít vládní předlohy nutné pro chod státu a ekonomiky.

Sociální demokraté však dali najevo, že chtějí dále prosazovat některé své návrhy a svolali hned dvě mimořádné schůze. Nejdřív předseda Sněmovny vyhověl návrhu lidovců a sociálních demokratů a svolal na 24. února jednání o návratu mateřské na loňskou úroveň. Vzápětí vyhlásil schůzi o návrzích ČSSD a KSČM (čtěte článek o mimořádných schůzích).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video