Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

19:01
  • Na Benešovo náměstí v Liberci demonstrují proti Andreji Babišovi zhruba čtyři...
18:58

Na brněnskou demonstraci proti Babišovi přišlo podle policie přes dva tisíce lidí, stovky lidí demonstrovaly v dalších městech. V Praze několik tisíc.

18:57

„Až půjdete příště volit, volte takového prezidenta, za kterého se nebudeme muset stydět,“ řekl jeden z demonstrantů Tomáš Černý. Dav několika set lidí se poté, co společně zazpíval státní hymnu, odebral směrem k hotelu Imperial, kam pozval prezident Miloš Zeman lídry koaličních stran.

18:56

Na náměstí před libereckou radnici přišlo asi 500 lidí, někteří měli s sebou transparenty s hesly jako „Zeman = Babiš, O tvé koblihy nestojíme, Babiši“ nebo „Andrejko odchod! Sorry jako“. Demonstrace byla podle redaktorky MF DNES poklidná, lidé pouze pískotem a nadšeným potleskem doprovázeli projevy řečníků, kteří upozorňovali na porušování Ústavy i politické ovládání médií.

18:56

"Jsme odhodláni s velkou částí kolegů podat ústavní žalobu na prezidenta, pokud se vyčerpají všechny prostředky," řekl v projevu v Českých Budějovicích senátor Jiří Šesták. "Je to ta nejkrajnější možnost, ale bude muset být využita na obranu demokracie, když nebude možné jinak," dodal.

18:55

Babiš by si podle poslance TOP 09 Roma Kostřici měl vzít příklad z někdejšího premiéra Petra Nečase (ODS) a odstoupit dobrovolně. "Osobně vnímám váš postoj jako hanobení dobrého jména České republiky v cizině," řekl Babišovi. "Prezident Václav Havel by se musel obracet v hrobě," dodal.

18:52

ImageText

18:50

ImageText

18:48

Na Václavském náměstí vystoupila také herečka Bára Štěpánová. Prezidenta Zemana označila za největší zlo. Nejde mu podle ní o zemi, ale o satisfakci za to, že se po neúspěšné prezidentské volbě v roce 2003 schovával deset let na Vysočině.

18:47

Je zřejmé, že Andrej Babiš postupoval v případě nákupu korunových dluhopisů v souladu se zákony, které schválili jeho současní kritici. Je naprosto jasné, že Babiš a stovky dalších podnikatelů postupovali v souladu s tehdy platnými zákony, řekl ve Sněmovně poslanec ANO Karel Rais.

18:46

ImageText

18:45

Jednání Sněmovny už sleduje jen zlomek novinářů v porovnání s odpoledními hodinami, kdy nebylo v tiskovém atriu místo na sednutí. Řada novinářů odjela do Liberce, kde se má odehrát jednání prezidenta s koaličními lídry, další se sbalili po 18:30.

18:43

Poslanecká sněmovna by si měla pozvat prezidenta Miloše Zemana, aby jí "objasnil své postoje k ústavnímu řešení současné vládní krize", navrhnul Okamura.

18:43

Sněmovna by podle lídra hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury měla vyzvat premiéra Sobotku k demisi vlády a prezidenta Miloše Zemana požádat o její přijetí.

18:42
10.května 2017 v 18:40, příspěvek archivován: 10.května 2017 v 18:48

Pražská kavárna je prostě stále stejná. Vzpomínáte? Rok 1999. https://t.co/Ln8zkdOswv

18:41

ImageText

18:40

V Brně na náměstí Svobody bylo kolem 18:15 odhadem přes 1000 lidí, mají transparenty s hesly namířenými proti Babišovi a Zemanovi. Podepisují petici za zřízení parlamentní vyšetřovací komise, která by prozkoumala vliv Agrofertu na chod státu. Na náměstí postupně přicházejí další lidé.

18:37

Pražský protest se koná v horní části Václavského náměstí. V prostřední části mají své stánky textař Michal Horáček a lékař Marek Hilšer, kteří sbírají podpisy, aby se v příštím roce mohli účastnit prezidentských voleb. "Akci děláme na podporu demokracie. Není důvod jim v tom bránit," uvedla Fialová.

18:36

"Pevně doufám, že věci se posunou ke katarzi, jakou potřebujeme. To, že jste přišli v tak úžasném množství, mi dodává optimismus, že nedopustíme, aby se věci vymkly mimo naši kontrolu ," řekl v projevu na českobudějovické protibabišovské demonstraci bývalý rektor Jihočeské univerzity Libor Grubhoffer. "Nesmíme dopustit zlomyslné naschvály, kterých se dopouští nejvyšší ústavní představitel této země, který má radost každý týden, minimálně z jedné takové zlomyslnosti. Leze nám tím šíleným způsobem na nervy," dodal.

18:34

Demonstrace nazvané Proč? Proto! se večer na zlínském náměstí Míru zúčastnily necelé dvě stovky lidí. Drželi transparenty s texty "Ne, nebude líp", "Pá pá", "Ten, kdo lže na život svých dětí, je schopný čehokoliv" nebo "Ústava není hajzlpapír".