Vláda vyhlásila na 23. prosince státní smutek. Fiala vyzval k minutě ticha

  • 44
Vláda se rozhodla na sobotu 23. prosince vyhlásit státní smutek v reakci střelbu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, při níž student fakulty zabil čtrnáct lidí. Po jednání to oznámil premiér Petr Fiala, který také vyzval občany aby v den státního smutku uctili památku obětí minutou ticha.

Státní vlajky budou spuštěny na půl žerdi. Zároveň by se měly v republice rozeznít zvony.

Mimořádného jednání vlády se účastnil i prezident Petr Pavel, který se předčasně z návštěvy Paříže. „Rád bych vyjádřil smutek i bezmocný vztek,“ řekl po jednání vlády prezident. „Apeluji na všechny, aby tento tragický incident nezneužívali,“ řekl Pavel. Ani k útokům na policii, ale ani k šíření dezinformací.

„Tento apel se vztahuje na všechny, na politiky, na média, na občany, všechny, kteří mají přístup k sociálním sítím,“ řekl Pavel.

Po tragické střelbě přichází státní smutek, podle zákona však není povinný

Prezident řekl, že je důležité nalézt rozumná řešení, jak situacím podobným tragédii na Filozofické fakultě UK do budoucna předcházet, pokud to lze.

Ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan ocenil práci záchranářů. Poděkoval prvním policistům na místě, kteří vstoupili do budovy fakulty a vrhli se do přestřelky s vraždícím studentem.

Varoval před šířením neověřených informací a dezinformací a zopakoval své odpolední prohlášení. „Neexistuje žádná souvislost s mezinárodním terorismem,“ řekl Rakušan. Mluvil o tom i s evropskou komisařkou pro vnitřní věci Ylvou Johansson.

Naposledy byl státní smutek po smrti Kubery

Naposledy Česko drželo státní smutek 3. února 2020 k uctění památky zesnulého předsedy Senátu Jaroslava Kubery, před tím 12. října 2019 v den pohřbu zpěváka Karla Gotta.

Třídenní státní smutek byl vyhlášen před Vánocemi na 21. až 23. prosince roku 2011 k uctění památky zesnulého prezidenta Václava Havla, dvoudenní byl 17. a 18. dubna 2010 po tragickém pádu letounu u Smolenska, na jehož palubě byli polští představitelé včetně prezidenta Lecha Kaczyńského.

Na zasedání vlády přišli i policejní prezident Martin Vondrášek, ředitel Bezpečnostní informační služby Michal Koudelka a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Dorazila také předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Střelba v centru Prahy na Filozofické fakultě UK je nejtragičtějším případem v historii samostatného Česka. Útočník na fakultě podle policie zabil 14 lidí, 25 je zraněno, z toho deset lidí těžce.

Nejprve doma zabil otce, pak vyrazil vraždit na univerzitu. Teror asi plánoval

Mrtvý je i střelec, který zřejmě spáchal sebevraždu, stříleli po něm i zasahující policisté. Jeho totožnost zatím policie oficiálně nepotvrdila, protože utrpěl devastující poranění.

Policisté ale pracují s verzí, že pachatelem je čtyřiadvacetiletý student fakulty David K. z obce Hostouň ve středních Čechách, který před odjezdem do Prahy zabil i svého otce. Inspirovat se při vraždění podle policie mohl obdobným nedávným případem v Rusku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video