ČSSD zkouší last minute prosadit dřívější odchod do penze pro těžké profese

  • 266
Ještě před volbami do Sněmovny zkouší ČSSD na poslední chvíli prosadit předčasné odchody do důchodu pro těžké profese. „Za každých deset odpracovaných let o rok dříve do důchodu,“ řekla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová. Návrh ČSSD projednala v pondělí vláda a zaujala k němu neutrální stanovisko.

Novela navržená poslanci sociální demokracie předpokládá, že by pracovníci v náročných povoláních mohli odejít do penze bez sankce až o pět let dříve.

Návrh ČSSD zkouší prosadit již potřetí v tomto volebním období. Není ale zatím v návrhu programu poslední řádné schůze Sněmovny před říjnovými volbami do Sněmovny.

„Jsem zvědavá na to hlasování. Pokud to některý z poslaneckých klubů nezablokuje, mohl by být velmi rychle schválen,“ řekla Maláčová po jednání vlády. Upozornila, že úpravu podpořila komise všech stran pro důchodovou reformu.

„Já jsem se zdržela,“ řekla ministryně financí za ANO Alena Schillerová. „Domnívám se, že není úplně zřejmé, kterých důchodů se to týká. Zvyšuje se sociální pojištění zaměstnavatelům a to se mi v pocovidové době nezdá vhodné,“ uvedla Schillerová.

Zákon by musela Sněmovna schválit bleskově během jediného hlasování.„To není o žádných dlouhých vystoupeních. Desítkám nebo stovkám tisíc lidí by to výrazně změnilo život,“ řekl na tiskové konferenci ČSSD před jednáním vlády šéf strany a ministr vnitra Jan Hamáček.

„Pro nás jsou priority dvě – zákon o dostupném bydlení a předčasné odchody do důchodu pro těžké profese,“ řekl k poslední řádné schůzi Sněmovny před volbami Hamáček.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video