Skutečný Vítězný listopad čeká až příští generaci. Ilustrační foto.

Skutečný Vítězný listopad čeká až příští generaci. Ilustrační foto. | foto: Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Vítězný listopad - oslava dosti k pláči

  • 75
Před šestnácti lety se převážně tíhou své vlastní strnulosti zhroutila komunistická říše v úseku tehdy nazývaném ČSSR. Obyvatelstvo pád radostně přivítalo. Bylo na něj pyšné. Mylně se domnívalo, že to ono, osvícené, sametové, s klíči v ruce, ten pád samo způsobilo - hlavně řečmi na pódiích.

SPECIÁL:
17. listopad 1989 - poznáváte se?

FOTOSTORY:
Konec vlády jedné strany

Je to tradiční český omyl: slovo bortí státy. Je to opačně, když se bortí státy, přidáváme k tomu my Češi mnoho slov. Viz i tento článek.

Z panství komunistů zůstaly trosky a v nich zavrtané komunistické obyvatelstvo všeho druhu. Komunismus jako státní zřízení postupně zmizel alespoň v těch hlavních rysech, komunistické myšlenky, návyky a ideály tu zůstaly dál a žijí s námi.

Když řekneme - komunistické panství spadlo - co se tím vlastně myslí? Spadli tajemníci nahoře, ruští dohlížitelé, vojsko, estébáci? A co my, běžný komunistický lid, drobné, mnohdy zoufalé existence, přikrčenci zalezlí do chat, čekající, co jednou bude?

Jistěže se nám ulevilo, ale nebyl ten lid - jak marxisticky to zní - sám nejen obětí, ale i drobným tvůrcem komunistického panství?

Komunismus byl zvláštní druh násilí - od generálního tajemníka po mnohé politické vězně - vzájemně spojeni, vzájemně infikováni, oběti i pronásledovatelé, okupační správci i jejich odpůrci. Zlo komunismu se rozlézalo všude - v hlavách lidí vytvářelo říši iluzí, omylů, předsudků a fantaskních představ.

Přitažlivost komunistických iluzí nám zůstala. Zřítil se systém, hlavy lidí myslí dál. Dosud máme mocnou komunistickou stranu, v hlavách komunistické bludy, všelijaké iluze, hodně vzteku, závisti, neschopnosti realisticky myslet. I vládu z tohoto chuchvalce umíme slepit.

Dopřejme si srovnání: kdo se v Německu skutečně rozešel s národním socialismem?Hitlerovská generace ne. Jejich děti.

Tak budujeme svobodnou společnost se vším balastem, který si z komunistických dob neseme. Ti po nás ho v hlavách nepovlečou. Je čeká skutečný Vítězný listopad. Snad. Nás ne. Zažili jsme jen první kolo.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video