Viper je obratný, ve vzduchu při klasické konfiguraci vydrží přes dvě hodiny....

Viper je obratný, ve vzduchu při klasické konfiguraci vydrží přes dvě hodiny. (17. srpna 2023) | foto:  Petr Topič, MAFRA

Dorazily další dva bojové vrtulníky Viper a Venom. Česko má šest z dvanácti strojů

  • 14
Nákladní letoun dnes do Náměště nad Oslavou přepravil další dva americké vrtulníky, jeden bitevník AH-1Z Viper a jeden UH-1Y Venom. V Česku je tak nyní šest amerických vrtulníků, které mají postupně nahradit ruskou techniku. Na dotaz ČTK to uvedla Anežka Vrbicová z tiskového oddělení Generálního štábu Armády ČR.

První dva vrtulníky Viper má základna od konce července, další Venom a Viper dostala v polovině srpna.

Česko pořizuje osm víceúčelových strojů UH-1Y Venom a čtyři bitevníky AH-1Z Viper, vyrábí je firma Bell. Ve výzbroji nahradí ruské Mi-24V/35. Kromě 12 nových vrtulníků armáda z USA získá zdarma i osm modernizovaných strojů jako ocenění za pomoc Ukrajině. Česká armáda tak bude mít 20 amerických strojů, deset typu Venom a stejný počet typu Viper.

První Viper pro českou armádu je hotový. Vojáci ho dostanou už v květnu

„Dodání amerických vrtulníků je významný moment pro modernizaci armády, vrtulníkové letectvo se tím posouvá do 21. století. Zbavujeme se tak závislosti na ruské technice a přecházíme na moderní západní platformu dodanou významným spojencem,“ uvedla ministryně obrany Jana Černochová.

Nákup 12 vrtulníků v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH (zhruba 17,6 miliardy s DPH) schválilo ministerstvo obrany v listopadu 2019. Dohodu podepsal bývalý ministr obrany Lubomír Metnar.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video