Americký prezident Donald Trump a severokorejský lídr Kim Čong-un si v Singapuru třesou rukama po závěrečné tiskové konferenci, na které podepsali „komplexní a důležitý“ dokument. (12. června 2018) | foto: Reuters

VIDEA TÝDNE: Trump se sešel s Kimem, pálení trenýrek na Hradě a rozmary počasí

  • 1
Nejsledovanější světovou událostí uplynulého týdne byla schůzka amerického prezidenta Donalda Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem na summitu v Singapuru. Na domácí scéně na sebe pozornost strhl prezident MIloš Zeman, který v zahradách Pražského hradu uspořádal pálení rudých trenýrek. Vévodkyně ze Sussexu Meghan objevila po boku královny na otevření mostu na severozápadě Anglie. V našem přehledu nechybí ani nadílka krup na Folmavě nebo setkání s obří velrybou.

V Singapuru proběhla historicky první schůzka prezidenta USA a vůdce KLDR. Donald Trump a Kim Čong-un si podali ruce a pak spolu asi 38 minut jednali jen za přítomnosti tlumočníků. Poté podepsali společné komuniké, v němž se KLDR zavázala, že úplně odstraní jaderné zbraně z Korejského poloostrova.

Ve svérázný happening se změnil mimořádný brífink, na který si na Hrad sezval novináře prezident Miloš Zeman. Nechal zapálit oheň a spolu s kancléřem Vratislavem Mynářem spálil červené trenýrky. „Skončil čas spodního prádla v politice,“ řekl prezident. Trenýrky před časem visely nad Hradem, kam je místo standarty vyvěsila skupina Ztohoven.

Vévodkyně ze Sussexu Meghan má za sebou první samostatnou oficiální akci bez svého chotě. Na otevření mostu na severozápadě Anglie dělala doprovod královně Alžbětě II..

Turistům u australského přístavu města Port Macquarie se během výletu na lodi stalo něco, na co jen tak nezapomenou. Těsně před jejich lodí z vln vyskočila obří velryba, která při dopadu všechny přichlížející pěkně zmáčela.

Čechy v pondělí večer zasáhly silné bouřky. Na Klatovsku padaly kroupy, na Domažlicku dokonce o velikosti dlaně. Před půlnocí se přesunuly do středních Čech a Prahy, déšť postupoval přes Vysočinu dál na východ. Mezitím však na jihozápad Čech dorazily další lijáky z Německa.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Britská královská rodina

Video