Tisková konference vítězné strany slovenských voleb Směr-SD v čele s Robertem Ficem (1. října 2023) | foto: Anna Boháčová, MAFRA

VIDEA TÝDNE: Slovenské volební drama, Putin ve větrovce a rekordní sbírka

  • 2
Slovensko má za sebou předčasné parlamentní volby. Vítězně z nich vyšla strana Směr-SD Roberta Fica, který oznámil, že má ambici stát se opět premiérem. Na chlapce trpícího vzácných genetickým syndromem se podařilo vybrat téměř 150 milionů korun. Na veřejnost se dostaly unikátní archivní záběry Vladimira Putina, na Ukrajině vyrábí speciální boty proti minám a syn čečenského vůdce zbil muže, který spálil korán.

Předseda vítězné strany v sobotních předčasných parlamentních volbách na Slovensku Robert Fico řekl, že se bude ucházet o funkci premiéra. Jednání o složení nového kabinetu chce ale zahájit až poté, co dostane od prezidentky pověření. Zuzana Čaputová oznámila, že vítěze parlamentních voleb pověří sestavením nové vlády v pondělí.

Na nemocného Martínka se ve veřejné sbírce nakonec podařilo vybrat 150 milionů korun. Dvouletý chlapec trpí vzácným genetickým syndromem AADC, jehož léčbu pojišťovna neproplácí. „Upřímně jsem nevěřil, že se to zvládne,“ přiznal otec v rozhovoru pro portál iDNES.cz s tím, že založení sbírky byl zoufalý pokus. Díky štědrým dárcům vyšel a Martínka čeká léčba v zahraničí.

Řídnoucí vlasy vlající ve větru, devadesátková větrovka a atmosféra plná úsměvů. Finský zpravodajský portál Yle zveřejnil neznámé video Vladimira Putina z dob, kdy na petrohradské radnici vykonával funkci náměstka pro zahraniční vztahy.

Ukrajina uvedla obuv, která by měla vojáky ochránit před ruskými minami. Boty vznikly v 3D tiskárně a vydrží výbuch o síle až 200 kilogramů. Cena páru bude přibližně 400 dolarů (10 tisíc korun). Ukrajinská armáda koupila již více než 200 párů této protiminové výstroje.

Čečenský lídr Ramzan Kadyrov prohlásil, že je hrdý na svého patnáctiletého syna Adama. Ten si vysloužil otcovu pýchu zbitím ruského vězně obviněného ze spálení Koránu. Čečenská státní média vyzdvihují Adama jako statečného bojovníka, který se osvědčil ve válce na Ukrajině.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video