Vědci ukázali první snímek černé díry. Využili teleskop velikosti Země (10. duben 2019) | foto: EbS

VIDEA TÝDNE: Černá díra, oholený kadeřník, kojení v bance a nová Scala

  • 0
Poprvé v historii se podařilo vědcům vyfotit černou díru. Snímek, který ve středu představili, vznikl díky spolupráci několika observatoří po celém světě. Vlnu emocí vyvolal incident v pražské pobočce jedné banky, odkud ostraha vykázala ženu, která zde chtěla nakojit dítě. Kadeřník v Číně netušil, že zloba nespokojeného zákazníka padne doslova na jeho hlavu. A projeli jsme novou Scalu.

Na několika souběžně probíhajících tiskových konferencích po celém světě byl ve středu představen první snímek bezprostředního okolí černé díry. Vznikl díky spolupráci několika observatoří, které se spojily do virtuálního teleskopu s anténou velkou téměř jako planeta Země.

Žena, která chtěla v prostorách pražské Raiffeisenbank nakojit své dítě, se setkala s nepochopením personálu. Muž z ochranky jí podle jejích slov vyhrožoval, že když se nezahalí, nechá ji vyvést. Banka se ženě omluvila dopisem.

Zákazník vlasového studia v čínském městě Čchung-čching byl natolik nespokojený s novým účesem, že svého kadeřníka napadl, pak ho přinutil sednout si do křesla a na hlavě mu udělal pořádnou paseku. Incident, který se stal 31. března, musela řešit tamní policie.

Žádné převratné nápady ani technologie Scala nenabízí, je to poctivě postavené normální auto, které má být každodenním dobrým parťákem a fungovat, jak se od něj čeká. K bezpečnému a suverénnímu jízdnímu projevu nabídne prostorný a pohodlný interiér a velký kufr.

Každé úterý ráno přicházejí na Karlův most správci s nůžkami a bruskou, aby odstraňovali zámečky lásky. Vadí jim především na mřížce, která připomíná svržení sv. Jana Nepomuckého do Vltavy. Týdně jich tam přibude až 300. Pomoc se sundáváním zámků teď nabídla správcům Asociace českých lockpickerů, která to zvládá bez ničení.

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video