Srpnové události roku 1968 na pražských Vinohradech na fotografii Františka Vácy - Vinohradská třída | foto: František Váca

VIDEA TÝDNE: Připomínka 50. výročí okupace, Řepkův trest za pornoútok a bojový robot

  • 0
Po celé republice si lidé v úterý 21. srpna připomínali výročí 50 let od obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy. Fotbalový bouřlivák Tomáš Řepka tentokrát přestřelil, soud ho poslal na půl roku do vězení. Úřady zveřejnily další video zachycující pád mostu v Janově a Kalašnikov představil koncept bojového robota.

Je to letos už 50 let, kdy Československo obsadila vojska pěti „spřátelených armád“. Pro obyvatele to byl šok, v Československu stříleli po civilních obyvatelích stejní vojáci, kteří přišli osvobodit zemi v roce 1945. Mnozí Rusové ještě dodnes nevidí na vojenském zásahu v sousední zemi nic špatného, pro Čechoslováky to byla opravdová tragédie.

Úřady v pondělí zveřejnily další video zachycující sekundy před pádem janovského mostu. Na záběrech jsou vidět projíždějící auta pod mostem, v dalším okamžiku se dva pilíře mostu hroutí a mizí v oblaku prachu. Jen o vlásek uniklo několik lidí i zvířat. Tragédie si vyžádala 43 životů.

Městský soud v Brně potrestal ve čtvrtek bývalého fotbalistu Tomáše Řepku (44) a jeho přítelkyni Kateřinu Kristelovou (38). Oba podle verdiktu zaútočili loni na internetu na Řepkovu bývalou manželku Vlaďku Erbovou (37), vydávali se za ni a jejím jménem nabízeli sexuální služby.

Koncept pohyblivého antropomorfního robota představil na veletrhu Armija 2018 ruský koncern Kalašnikov. Podle představitelů firmy by měl v budoucnosti plnit konstrukční i bojové úkoly. Výrobce nejznámější pušky na světě tak potvrdil, že se už dávno nesoustředí jen na vývoj střelných zbraní.

Vzdává jim hold, bez vulgarity, decentně, s nadhledem. Již několik let. Pro vydání kalendáře Zadečky 2019 vzal fotograf Jan Svoboda krásné dívky k bazénu.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video