Vězeňský psycholog měl falešný diplom

  • 3
Mírov - Zcela nepochopitelně si počínal psycholog z věznice v Mírově na Šumpersku. Několik let se vykazoval falešným profesorským diplomem. Titul ovšem neměl žádný vliv na výši jeho příjmů. Celá aféra vyšla najevo před pár dny, kdy vedení mírovské káznice, jednoho z nejpřísněji střežených žalářů v zemi, zjistilo, že s profesorem nebude všechno v pořádku.

Kdo věznici informoval, není jasné. "Vedení věznice obdrželo informaci, že předložený titul by nemusel být pravý a celá věc se začala vyšetřovat," prozradila jen mluvčí věznice Magda Petříková.

Kontrolní oddělení proto kontaktovalo prezidentskou kancelář, aby platnost profesorského titulu ověřila. "Odbor legislativy a práva Kanceláře prezidenta republiky potvrdil, že v tomto případě jde o falzifikát," potvrdila mluvčí generálního ředitelství Vězeňské služby Miloslava Havlíčková.

Psycholog, který ve vězeňství pracoval přes deset let, předložil falešný diplom profesora Univerzity Karlovy v Praze na personální oddělení věznice před třemi lety.

"Jeho motivy jsou nejasné. Na výši služebního příjmu nemělo užívání titulu žádný vliv. Pracovníkům kontrolního oddělení věznice se psycholog k celé věci odmítl vyjádřit," podotkla Havlíčková.

Ještě než byla aféra s falešným titulem na světě, požádal psycholog vedení věznice o ukončení služebního poměru dohodou. Nadřízení jeho žádosti vyhověli. V zaměstnání tak definitivně končí za sedm dní.

Sedmatřicetiletý psycholog už v Mírově není, protože do konce ledna je v pracovní neschopnosti. Jeho soukromou adresu Vězeňská služba nesdělila, ani v telefonním seznamu není možné jeho jméno objevit. Jeho stanovisko, proč užíval falešný titul profesora Karlovy univerzity, tak není k dispozici.

Vězeňská služba oznámila, že celou věc již předala policii.

Pro mírovskou káznici je to v posledních týdnech druhá nepříjemná událost. Na konci loňského roku odvolala generální ředitelka Vězeňské služby Kamila Meclová jejího ředitele Věroslava Kyjovského.

V jednom olomouckém supermarketu se pokusil ukrást koženou vestu za patnáct set korun. Ochranka ho chytla a dala mu pokutu. Vedení Vězeňské služby nicméně Kyjovskému vyčetlo, že se celou věc snažil před nadřízenými utajit. Více čtěte ZDE.

Mluvčí mírovské věznice, nechvalně proslulé také tím, že se odtud podařilo uprchnout doživotně odsouzenému trestanci Jiřímu Kajinkovi, ubezpečila, že odchod Kyjovského ani psychologa nebude mít na provoz přísně střežené káznice žádný vliv. "V chodu věznice se to určitě nijak nepromítne. Co se týče psychologů, pracuje jich tady víc," řekla Petříková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video