Hradní stráž zkouší inauguraci prezidenta ve Vladislavském sále

Hradní stráž zkouší inauguraci prezidenta ve Vladislavském sále | foto: Michal Růžička, MF DNES

Velitel Hradní stráže: Smrti narušitele v Lánech litujeme

Hradní stráž zastavila v sobotu muže, který pronikl do zámku v Lánech. Narušiteli poté selhalo srdce. Velitel Hradní stráže Radim Studený v on-line rozhovoru iDNES.cz litoval jeho smrti. Uvedl také, že hlídka muže před přelezením plotu varovala a jeho následný útěk umožnilo jen to, že nestřílela.

ODPOVĚDI RADIMA STUDENÉHO ČTĚTE ZDE

"Narušitel byl strážným vyzván, aby nepřelézal plot, avšak neuposlechl. Utekl jen proto, že jsme nepoužili střelné zbraně vzhledem ke směru jeho pohybu a okolnostem," odpověděl Radim Studený na dotaz čtenáře, proč nebyl muž zadržen dříve a proč poté hlídce na okamžik utekl.

Zásah byl podle jeho názoru v pořádku. "Vojáci okamžitě reagovali na narušení střeženého prostoru a ihned konali. Narušitel reagoval na výzvy strážného, ale při přiblížení hotovostní skupiny k jeho vyvedení z areálu se narušitel neočekávaně rozběhl směrem do hospodářské budovy, kde byl naší hotovostní skupinou zadržen," uvedl Studený.

"Vojáci splnili velmi dobře svůj úkol. Bezpečnostní opatření jsou dostatečná," dodal.

Incidentu na zámku v Lánech předcházel pokus 28letého muže dvakrát projít do areálu přes bránu. Potřetí přelezl zeď a pronikl do prvního patra budovy, která slouží jako ubytovna zaměstnanců.  - čtete Stůj nebo střelím! zaznělo několikrát v Lánech

Čtenáře iDNES.cz ale zajímala také vlastní činnost Hradní stráže. Z odpovědí Radima Studeného mohli zjistit, že čestná stráž u Pražského hradu má pušky, které nevystřelí.

"Jsou vybavení zbraní PU vz.52/57 Přehl. Je to puška, která je znehodnocena k použití jako střelná zbraň, ale v případě potřeby ji mohou využít k úderu pažbou nebo bodákem," vysvětlil šéf Hradní stráže.

Připomněl také, že čestná stráž sice stojí nehnutě, ale v okamžiku, kdy by byla snižována její důstojnost, si může zjednat pořádek.

Hradní stráž hlídá sídla prezidenta
Hradní stráž tvoří 660 vojáků a civilních zaměstnanců. Jejím úkolem je nejen ostraha Pražského hradu, ale i dalších objektů, které jsou dočasným sídlem prezidenta a jeho hostů. Její další povinnosti vyplývají z protokolu, jedná se například o vojenské přehlídky při oficiálních návštěvách zahraničních hostů a další.

Stráž je podřízena Vojenské kanceláři prezidenta republiky a nesmí být bez souhlasu prezidenta použita k plnění jiných úkolů.

Radim StudenýRadim Studený je velitelem Hradní stráže od 1. dubna loňského roku. Předtím dva roky působil ve funkci zástupce velitele Posádkového velitelství Praha. U armády je od roku 1988. Vystudoval Vojenskou akademii v Brně. Osmatřicetiletý šéf Hradní stráže je ženatý a má dva syny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video