Profesor Stanislav Kmoch představuje novou testovací sadu na koronavirus, se...

Profesor Stanislav Kmoch představuje novou testovací sadu na koronavirus, se kterou přišli vědci přesně před rokem (9. září 2020) | foto: Michal Šula, MAFRA

Čeští vědci slaví úspěch. Dokážou odhalit riziko vážného průběhu covidu

  • 11
Vědci z 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (UK) vyvinuli diagnostickou metodu, která odhalí, jestli člověku s covidem-19 hrozí těžký průběh nemoci. Zástupci univerzity ji představili na čtvrteční tiskové konferenci. Metoda je součástí PCR testu na koronavirus.

Do roka a do dne tedy vědci z UK přišli s dalším úspěchem. Přesně před rokem totiž představili novou testovací sadu na koronavirus.

Biomaker

Je látka vznikající v organismu, která je často prokazatelná v tělesných tekutinách. Její přítomnost ukazuje na specifický stav nebo chorobu.

Podle spoluautora metody Stanislava Kmocha z 1. lékařské fakulty tým na základě předchozích výzkumů identifikoval „kandidátní biomarker“ přítomný v nosohltanu. Jeho hladina je důležitá pro předpověď dalšího průběhu nemoci. 

Kmoch uvedl, že se během výzkumu podařilo rychle vyšetřit dva tisíce lidí, z nichž půlka byla pozitivní. Nakažené pak sledovali. Lidé s nízkou hladinou daného biomarkeru prošli onemocněním bez větší potíží. Nemocní, u kterých byla vysoká, však měli horší až těžký průběh. 

Zdůraznil, že po zjištění hrozby by mohly být dotyčnému včas podány například monoklonální protilátky nebo vhodné léky zabraňující zhoršení nemoci.

Detailnější informace o metodě ve čtvrtek zástupci UK kvůli rozjednané žádosti o patent nesdělili. Na výzkumu tým spolupracoval s Thomayerovou nemocnicí v Praze, nemocnicí v Uherském Hradišti a laboratořemi. 

Postup by laboratoře mohly podle UK využívat v brzké době. Současnou cenu testu na covid-19 by využití metody výrazně nezvýšilo. Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima uvedl, že univerzita nemá informace o tom, že by byl v zahraničí podobný postup využíván.

Podali si žádost o patent

„Jsme schopni během několika týdnů začít omezeně vyrábět tady tuto soupravu, s tím že lékařům poskytneme relevantní informaci o stavu pacienta,“ uvedl Michal Pohludka, jednatel firmy GeneSpector Innovations, která má projekt na starost. Podle Pohludky probíhají jednání s průmyslovými partnery ohledně rozšíření výroby, která by umožnila poskytnout test do laboratoří „co nejdříve“.

Projekt má na starost nová dceřiná společnost GeneSpector Innovations, kterou ve čtvrtek zástupci také představili. Jde o pátou univerzitní spin-off společnost. Na metodu si podala žádost o patent.

V loňském roce UK představila také vlastní test pro diagnostiku covid-19 a dvou typů chřipky, i na jejím vývoji pracoval Kmochův tým.  

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video