Déšť a bouřky podle ČHMÚ hrozí hlavně východní polovině republiky. Ilustrační foto

Déšť a bouřky podle ČHMÚ hrozí hlavně východní polovině republiky. Ilustrační foto | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Varování před bouřkami a vichrem zatím vyplnil jen déšť

  • 55
Výstraha meteorologů, že do Česka míří přívalové deště a bouřky, se pro dnešek zatím nenaplnila. Na většině území zapršelo jen mírně, hustý déšť zasáhl jen části česko-rakouského pohraničí. Meteorologové původně varovali před rozvodněním říček a potoků zejména na východě republiky.

Prvotní výstraha počítala s přívalovými dešti, při kterých naprší až 35 milimetrů za šest hodin. Měl zahrozit i vítr s nárazy o rychlosti okolo 80 kilometrů v hodině.

Do dvanácté hodiny ale oproti varování přišel jen poměrně mírný déšť zejména ve středních Čechách, na Pardubicku a Vysočině a na většině Moravy. Hustěji pršelo v Novohradských horách a v příhraničních oblastech na jihu země. Ve 12:30 se objevily bouřky v Beskydech a na Šumavě.

Mapa srážek v 12:30 (podrobnější informace získáte kliknutím)
Mapa srážek 30. června ve 12:30
Zdroj: pocasi.idnes.cz

Při poslední vlně bouřek v Česku minulý týden zemřela žena pod padajícím stromem. Vítr ničil střechy a vyvrácené stromy na mnoho hodin zablokovaly železnice. - více o bouřkách z 25. června čtěte zde

Dnešní průchod fronty má ale mít podle meteorologů mírnější průběh. Přesto varovali před krátkodobým rozvodněním potoků a říček a zatopením níže ležících silnic a bytů. Už tradiční radou je zabezpečení oken, skleníků či lehčích předmětů.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video