Předseda DSSS Tomáš Vandas

Předseda DSSS Tomáš Vandas | foto: archiv iDNES.cz

Předseda DSSS přál primátorovi defenestraci. Nadsázka, mírnil později

  • 64
Blížícího se výročí 600 let první pražské defenestrace využil předseda Dělnické strany Tomáš Vandas, aby se opřel do vedení radnice hlavního města. Na Twitteru napsal, že by "taková defenestrace byla zase potřeba" a radní nazval "svoločí". Svá slova o vyhazování z oken později označil za nadsázku.

Předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Vandas si na Twitteru nebral servítky v pondělí. „Taková defenestrace by byla zase potřeba. Zejména na tu svoloč, co je v Praze,“ napsal k článku o blížícím se výročí. U svého tweetu označil hashtagem účet primátora Zdeňka Hřiba i účet Pirátské strany.

V úterní reakci pro iDNES.cz lídr krajně pravicové strany svá slova mírnil. „Je to určitá nadsázka v tom smyslu, že bychom potřebovali v Praze jiné vedení a zcela určitě jinou politiku, než jakou se prezentuje současná pražská koalice,“ řekl.

22.července 2019 v 14:39, příspěvek archivován: 23.července 2019 v 10:08

Taková defenestrace by byla zase potřeba. Zejména na tu svoloč, co je v Praze... @ZdenekHrib @PiratskaStrana https://t.co/MJ4MhDq8tU

„Není to výzva, aby lidé vtrhli na radnici a vyházeli je z oken, to určitě ne,“ dodal. Redakce kontaktovala o vyjádření také pražského primátora.

Hřib už na Vandase reagoval prostřednictvím sociální sítě. „Víte, že Česko patří k nejbezpečnějším zemím na světě?,“ připsal otázku pod Vandasův příspěvek. Ten opáčil, že to není Hřibova zásluha, že „zatím nejsme v takovém rozkladu, jako je západní Evropa.“

„Je hezké, že mluvíte o bezpečnosti země, když Vaše strana by si přála formou dovozu imigrantských parazitů úplný opak,“ napsal také předseda DSSS.

Podle Vandase se nyní „Praha řítí do pekel“. Problém vidí v celém systému vedení, i městských částech.

„Vyhlašují se nesmyslné klimatické nouze, boj s klimatickými změnami, Praha jako taková se plete do celostátní politiky,“ vyjmenoval.

Předseda Dělnické strany zmínil i zhoršení vztahů s Čínou či dřívější iniciativu Pirátů kontrolovat byty pomocí elektroměrů. „Myslím si, že současná aktivistická politika nám může jako hlavnímu městu jen uškodit,“ uzavřel.

Čína v minulých dnech vyzvala Hřiba a vedení města k tomu, aby nenarušovali čínsko-české vztahy. Podle ní se primátor a vedení v „jistou dobu zachovali velice špatně“ v otázkách čínské národní suverenity a klíčových zájmů, které se týkaly i Tibetu nebo Tchaj-wanu.

V červnu bylo zrušeno čínské turné orchestru PKF - Prague Philharmonia, které se mělo uskutečnit od 17. září až 5. října. Číně vadilo Hřibovo prohlášení o Tchaj-wanu a jednotné Číně, turné odložila na neurčito.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video