Lidé si nově mohou přijít vyměnit řidičák i v pátek a v sobotu. (Ilustrační foto)

Lidé si nově mohou přijít vyměnit řidičák i v pátek a v sobotu. (Ilustrační foto)

V Praze vyměňují řidičáky nově i v sobotu

  • 5
Ode dneška mohou Pražané, kteří si podle zákona musí do konce roku vyměnit řidičský průkaz, přijít na magistrát v pátek i v sobotu. Až dosud si mohli lidé pro nové řidičské průkazy chodit do Jungmannovy ulice od pondělí do čtvrtka od sedmi ráno do osmi hodin večer.

"Nyní je nově otevřeno i všechny pátky od sedmi do jedenácti hodin a soboty vždy od osmi do jedné odpoledne," upřesňuje mluvčí magistrátu Jiří Wolf.

Tuto otevírací dobu však mohou využít pouze ti, jejichž řidičský průkaz přestává platit k poslednímu prosinci letošního roku.

Magistrát i přesto přiznává, že do konce roku se všechny řidičáky vyměnit nepodaří.

Podle posledních údajů z ministerstva dopravy zbývá v Praze vyměnit ještě 164 236 průkazů, v posledním týdnu jich magistrát vyměnil téměř dva a půl tisíce. Aby se však dostalo na všechny řidiče, musel by jich vyměnit přes patnáct tisíc týdně.

Město má i přesto pocit, že pro výměny už udělalo maximum. Vinu nesou podle náměstka primátora Rudolfa Blažka (ODS) sami řidiči, kteří o povinnosti vyměnit tyto řidičské průkazy vědí už šest let.

Zapomíná však, že za celou dobu nedal magistrát hlavního města řidičům o této povinnosti nijak vědět.

Stejně tak podcenil informovanost šoférů i stát. "Ministerstvo dopravy spustilo kampaň k výměně řidičských průkazů až letos," dodal náměstek Blažek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video