Dnes padají teplotní rekordy, zítra ale rtuť teploměrů spadne a bude pršet. Ilustrační foto

Dnes padají teplotní rekordy, zítra ale rtuť teploměrů spadne a bude pršet. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

V Praze, Pardubicích, Plzni i Teplicích padly teplotní rekordy

  • 8
Poslední záchvěv letního počasí dnes přepsal na několika místech v České republice teplotní rekordy. V centru Prahy bylo přes 21 stupňů. Meteorologové v Pardubicích naměřili 19,5 stupně Celsia, o dvě desetiny víc než v roce 1956. Rekord padl i v Plzni a Teplicích.

"Maximální teplotu budeme znát až po západu slunce, takže může ještě o nějakou desetinku stoupnout," řekl iDNES.cz meteorolog z Hradce Králové Dušan Číčman k teplotě v Pardubicích. Měření zde zaznamenávají od roku 1925.

Rekordně teplý den v Plzni i Teplicích
Dosavadní rekord stanice Plzeň-Mikulka, 20,6 stupně z roku 2004, byl překonán téměř o celý stupeň. 

Křištálová lupa Dnešní naměřená teplota 21,4 stupně není rekordní jen pro západočeskou metropoli, ale pro celý kraj. Nejchladnější teplotu v regionu naměřili v roce 1968. Tehdy bylo v Domažlicích 5,2 stupně pod bodem mrazu.

V Teplicích měli také rekordně teplý den, i když tady teploměr na automatizované stanici ukázal 17,6 stupně, bylo to o půlstupeň víc než dosavadní rekord. Teplotu 17,1 zde naměřili v letech 2004 a 1953. Meteorologové zde měří teplotu od roku 1931.

Klementinum odolalo, nový rekord v Libuši i na Karlově
Teplé počasí se projevilo i v Praze, kde bylo kolem dvaceti stupňů. V Klementinu, které se chlubí nejdelší souvislou řadou měření, ale rekord z roku 1989 zatím nepadl. V bílé dřevěné budce v centru města se rtuť zastavila na hodnotě 19,4 stupně.

Maximum ale bylo překonáno ve stanicích v Libuši a na Karlově. "V patnáct hodin jsme v Libuši naměřili 20,9 stupně, což je víc než rekordních 20,3 stupně z roku 2004," potvrdila iDNES.cz Milena Ferebauerová z Českého hydrometeorologického ústavu. "Karlov naměřil dokonce 21,5 stupně," dodala meteoroložka.

Jižní Čechy: 22,1 stupně
Ještě vyšší teplotu naměřili v Českých Budějovicích. "Máme 21,7 stupně," hlásil meteorolog Gustav Sysel. Rekord ale stanice nepřekonala. Pro dnešní den bylo maximum 22,2 stupně z roku 1923.

"Rekord je vysoký, chybí nám pět desetin, teplota už teď odpoledne bude klesat," vysvětlil Sysel. Nejtepleji dnes bylo v jižních Čechách v Husinci. "Naměřili jsme 22,1 stupně," potvrdil meteorolog.

Teplý vzduch k nám dnes proudil od jihozápadu. Za ním už se ale přibližuje studená fronta, která postupuje přes Německo k východu, takže zítra přes den se budou teploty pohybovat okolo 12 až 16 stupňů. V pátek jen mezi 8 až 12 stupni. Teplotní rekordy tedy v dalších dnech už padat nebudou. Podle meteorologů se podobně teplého dne už do konce roku nedočkáme.

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video