V Praze bude indonéská džungle

Praha - Dosud největší projekt v historii českých zoo - pavilon Indonéská džungle - chystá pražská zoologická zahrada v Troji. Pavilon by měl být hotov do roku 2003. "Zoologická zahrada neustále roste a obměňuje se a nemůže vlastně být nikdy hotová," sdělila mluvčí zahrady Romana Anděrová. Expozice indonéská džungle bude stát na místě bývalého pavilonu opic. Nyní se podle mluvčí dokončuje její projektová příprava.

"Pavilon bude mít podobu oválného skleníku. Návštěvníci budou vstupovat do prostředí tropické džungle jihovýchodní Asie. Kromě vodních ploch tam mezi lidmi a zvířaty nebudou žádné bariéry," uvedla Anděrová.

Pavilon mají obývat orangutani, gibboni, varani komodští, ptáci i menší šelmy jako vydra malá.

Po třicetileté přestávce se v zoo objeví i makakové magoti - opice z čeledi kočkodanovitých, kteří žijí v severní Africe a na Gibraltaru. Zoo pro ně nyní upravuje skalnatou stráň, kterou budou sdílet spolu s paovcemi hřivnatými.

Zahrada dále plánuje rekonstrukci hlavního vchodu. "V současnosti chová pražská zoo na 1800 zvířat 400 druhů," uvedla Anděrová. Jedenadevadesát druhů je podle ní zapsáno do Červené knihy ohrožených živočichů.

Nedávno zoo otevřela dvě nové expozice - africký dům a pavilon goril.

Režisér Jiří Menzel se i s přítelkyní zúčastnil slavnostního otevření nového Afrického domu v pražské zoologické zahradě. Afrického domu vévodí dvě stáda, v nichž je celkem 11 žiraf Rothschildových. V pavilonu goril našla domov pětičlenná skupina ohrožených goril nížinných. (8. září 2001)

Nový Africký dům slavnostně otevřela pražská zoologická zahrada. Kromě Afrického domu, kterému vévodí dvě stáda, v nichž je celkem 11 žiraf Rothschildových, byl zpřístupněn nový pavilon goril, kde našla domov pětičlenná skupina ohrožených goril nížinných. (8. září 2001)

Nový Africký dům slavnostně otevřela pražská zoologická zahrada. Kromě Afrického domu, kterému vévodí dvě stáda, v nichž je celkem 11 žiraf Rothschildových, byl zpřístupněn nový pavilon goril, kde našla domov pětičlenná skupina ohrožených goril nížinných. (8. září 2001)

Za velkého zájmu veřejnosti byly o víkendu otevřeny v trojské zoo dvě nové expozice - Africký dům a pavilon goril. Africkému domu vévodí dvě stáda, v nichž je jedenáct žiraf Rothschildových, jednoho z nejohroženějších druhů v přírodě. Pavilon goril se stal novým domovem pro pětičlennou skupinu vysoce ohrožených goril nížinných. Africký dům je součástí takzvaného Afrického panoramatu, k němuž náleží i výběh o rozloze šesti hektarů, 8. září 2001. (pha)

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video