V nemoci si nejsme rovni

  • 1
Nemoc už není záležitost těla, je to součást pracovního procesu, vzkazuje vláda pacientům. Hodlá upravit nemocenské dávky tak, aby lidé, kteří více vydělávají, dostávali i větší podporu, když onemocní.

Prvních čtrnáct dnů bude mít výplatu na starosti zaměstnavatel, nikoli jako až doposud stát.

Lze najít dobré argumenty proti tomuto záměru. Jestliže totiž má někde panovat rovnost, tak přece v nemoci.

Pokud onemocní živitel rodiny, má současný stav, kdy chudí dostávají relativně více, svou logiku. Sociálně slabší rodina pravděpodobně nemá žádné rezervy a delší výpadek hlavního přijmu je pro ni katastrofou.

Naopak lze jen s nepatrnou dávkou cynismu říci, že pokud onemocní někdo, kdo vydělává sto tisíc, nerozezná příliš, zda na dávkách dostal jedenáct či patnáct tisíc.

Problematické je i rozhodnutí svěřit prvních čtrnáct dní zaměstnavateli. Některé obchodní řetězce málem nutily prodavačky nosit pleny, aby se "neflákaly" na toaletě. Takoví zaměstnavatelé pak využijí nové úpravy k tomu, aby léčili "simulanty" stejně tvrdě jako druhdy c. a k. vojenští lékaři Švejka.

Námitky jsou to vážné, ale argumenty pro vládní rozhodnutí jsou silnější. Statistiky ukazují, že Češi jsou nejnemocnější lidé na světě. Vzhledem ke zlepšení životní úrovně a zdravotní péče je prakticky na sto procent jisté, že zvláště lidé s nižšími příjmy dávek zneužívají a v době, kdy mají být nemocní, prostě jen dělají jinou práci.

Nebo se jich takto načas zbaví firma, když je zrovna nepotřebuje. Nový návrh to řeší. Šéfy nesmíme soudit podle několika lumpů a podvodníků. Většina podniků bude i v nemoci racionálnější než stát. Některé firmy s tím už začaly. Nabídly prémie lidem, kteří neonemocní - a jako by najednou bakterie i viry zmizely.

Smysl má i více spravedlnosti v systému. Ti, kdo do něj více přispívají, budou mít i v nemoci přece jen o trochu vyšší komfort. Snaha o absolutní rovnost už není moderní. Návrh vlády tedy patří k tomu nejlepšímu, co za poslední dobu vytvořila.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video