V lese zahynul horolezec

Držková - Držkovské skály, velmi oblíbené zejména mezi horolezci ze Zlínska, byly v neděli dopoledne svědkem tragédie. Při slaňování jednoho z vrcholů se tady zabil padesátiletý muž ze Zlína. Podle policie se horolezci vyvléklo lano z jisticí karabiny. Muž padal z výšky patnácti metrů na pařezy a kamení pod skálou.

Pádu přihlížela manželka horolezce se svojí dcerou, která zde byla s přítelem. Přestože svědci nehody okamžitě zavolali rychlou záchrannou službu, lékaři už mohli pouze konstatovat smrt. Muž na místě podlehl vážným zraněním hrudníku a hlavy.

Po odborné rekonstrukci s horolezeckými specialisty už zlínská policie vyloučila cizí zavinění. Podle ní se horolezec špatně jistil. „Nedostatečně ukotvil jistící bod na stromě. Ve chvíli, kdy se odrazil z vrcholu skály do prostoru, aby začal slaňovat, vyvléklo se mu lano z karabiny s bajonetovým uzávěrem a muž spadl,“ popisuje na základě rekonstrukce tragickou událost mluvčí zlínské policie Ivo Mitáček.

Policie i zlínští horolezci se shodují v tom, že podobné tragické případy jsou na skalách v regionu spíše výjimečné. Naposledy na Zlínsku zahynul horolezec při výstupu po skále zhruba před pětadvaceti lety v Lukově. „Jsou to zcela výjimečné případy, které se téměř vůbec nestávají. Samozřejmě však nikdy nemáte jistotu, že se nic nemůže stát, což dokazuje i tato tragická událost,“ říká nejstarší aktivní zlínský lezec a jednatel místního klubu horských sportů Ivan Janas. „Drobné úrazy nám horolezci samozřejmě nehlásí. Smrtelné úrazy jsou zcela výjimečné,“ souhlasí Mitáček.

Tragicky zemřelý muž byl aktivní lezec, který se s místními horolezci dobře znal. „Velmi dobrý a chytrý člověk, který měl doktorát z přírodních věd,“ vzpomíná Janas .

Mezi nejoblíbenější skály horolezců na Zlínsku patří především Lukov a Držková. Skály v Držkové nejsou příliš vysoké, a proto jsou vhodné především pro výcvik nováčků. Dobrou volbou jsou i za jarních a letních přeháněk. Předností skal je, že "moravské pískovce" velmi rychle vysychají.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video