ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MF DNES

Česko má dvakrát více utonulých než přímořské státy. Loni zemřelo 205 lidí

  • 78
V Česku meziročně stoupl počet utonulých o tři desítky, pod hladinou zemřelo 205 lidí. Česko má v přepočtu na jednoho obyvatele dvakrát více utonulých než některé přímořské země, jako jsou Španělsko či Velká Británie.

S odkazem na data Českého statistického úřadu (ČSÚ) o tom informovali zástupci projektu U vody bez nehody. V posledních deseti letech se počty utonulých pohybují zhruba mezi 180 a 220 ročně. V loňském roce to bylo 53 českých žen a 152 mužů.

Podle odborného garanta projektu U vody bez nehody Jana Sedláčka se s přibývajícím počtem bazénů na zahradách zvyšuje riziko utonutí malých dětí. ČR podle něj patří v počtu zahradních bazénů na 100 000 obyvatel v Evropě na třetí místo. Více jich mají jen Francouzi s Španělé.

Mezi utonulými bylo loni 16 dětí do 15 let. Podle Sedláčka také mezi dětmi klesá počet plavců, důvodem je podle něj to, že plavecká výuka není běžnou součástí norem v základních školách.

„Chybí bazény i jednotná metodika včetně prvků záchrany a sebezáchrany. Rodiče často stojí před úkolem naučit své děti plavat sami. Jenže jim chybí metodika, podmínky, vzdělání. Mnohdy sami neumějí plavat a výuka plavání není jako učit dítě chodit nebo jezdit na kole,“ poznamenal Sedláček.

Dovolená u moře i sjíždění řeky

Desítky Čechů se podle pojišťoven každoročně utopí na dovolených u moře, leckdy zřejmě přecení své schopnosti. Někteří tonoucí, které se podaří oživit pomocí resuscitace, jsou kvůli nevratnému poškození mozku odkázáni doživotně na nepřetržitou péči.

„Voda má na svědomí v přírodě každý rok i řadu poranění po neuváženém skoku do mělké vody. Skokan si minimálně přivodí úraz hlavy, v horším případě ochrne po úrazu páteře a míchy. Tyto jsou pro pojišťovny z hlediska nezbytné dlouhodobé péče nejnákladnější. Každoročně řešíme několik takovýchto neštěstí,“ uvedla Eva Svobodová z pojišťovny Uniqa.

Záchranář: Vodáci na Sázavě neměli být. Přibývá také úmrtí dětí v bazénech

Při nehodách spojených s vodáctvím loni zemřelo v Česku podle Asociace vodní turistiky a sportů osm lidí. Proti roku 2019 je to o šest utonutí více a proti roku 2018 o sedm více. Za nárůstem počtu tragických vodáckých nehod byly zvýšené průtoky v řekách kvůli deštivému létu.

Podle Sedláčka se stát prevenci utonutí dostatečně nevěnuje a nechává to na neziskových organizacích, které ale mají omezené finanční zdroje.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video