Marcela Urbanová byla klíčovou svědkyní v údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka

Marcela Urbanová byla klíčovou svědkyní v údajné korupční kauze vicepremiéra Jiřího Čunka | foto: Jan Karásek

Ústavní soud zamítl stížnost Urbanové proti stíhání kvůli pomluvě

  • 6
Ústavní soud odmítl stížnost bývalé sekretářky současného vicepremiéra Jiřího Čunka Marcely Urbanové na zahájení trestního stíhání pro křivou výpověď. Urbanová svědčila proti Čunkovi v jeho údajné korupční kauze.

Soud vydal rozhodnutí koncem srpna a informuje o něm v internetové verzi úřední desky.

Jádrem sporu se ÚS ani nezabýval, stížnost Urbanové odmítl jako nepřípustnou. Urbanová podle něj nebyla v této věci oprávněna ústavní stížnost vůbec podat, měla předtím využít ještě jiné možnosti obrany, uvedla ČTK.

Urbanová byla klíčovou svědkyní v údajné korupční kauze Čunka. Vicepremiéra nařkla z korupce, policie ale Čunkovi žádný trestný čin neprokázala a jeho stíhání zastavila. Naopak začala stíhat samotnou Urbanovou.

Nyní jí hrozí až desetiletý trest vězení. Čunek totiž ve své výpovědi údajně řekl, že kvůli jeho trestnímu stíhání, které zapříčinila svou výpovědí právě Urbanová, přišel o vicepremiérský plat.

Policisté a žalobci její čin kvalifikovali ve třetím odstavci, protože tím údajně způsobila značnou škodu, tedy škodu ve výši nejméně půl milionu korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video