Diskuze

Monopol matek ztrácí půdu. Otců a dětí se ale občas musí zastat Ústavní soud

Časy, kdy otec po rozvodu mohl vidět své dítě maximálně jednou za čtrnáct dní, se pomalu mění. Redakce iDNES.cz se zaměřila na rozhodnutí Ústavního soudu, která ukazují, že soudnictví stále více dbá na práva obou rodičů - jak matky, tak i otce a také na názor dítěte. „Nastává evoluce rodinného práva,“ říkají odborníci.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MA

V letech 2013-2014 mi darmožtouti z ÚS (Šimíček, Zemánek a Suchánek), v zamítavé odpovědi na mou stížnost napsali, že syna, o nějž jsem do rozchodu denně pečoval, vídat 6 dní v měsíci je v míře nezbytně nutné. Takoví soudci by měli zahodit talár a jít spravovat chodníky. Po chvíli zácviku by možná mohli být užitečnější.

2 0
možnosti
JP

J20a74n 72P42u12l65e65c

21. 1. 2020 11:49

Na názor dítěte se právě úřady moc neptají, když dítě prohlásí, že tátu nechce vídat, tak úředník rozhodne, že dítě ovlivňuje matka a to dítě pošle do ústavu. Takhle to vážně chceme?;-ORv

5 3
možnosti
OJ

O43t14a 65J61e31l23í63n93e17k

21. 1. 2020 12:03

To je nějaký extrém, protože podle mých zkušeností, když dítě poví, že tátu nechce vídat, tak mnohem častější je situace, že se tátovi omezí styk Rv

0 0
možnosti
EK

... a pak tady máme velkou skupinu mužů, kteří si uvědomí, že svým dětem vlastně nerozumí, že jim to nic neříká, být s dětmi, a jsou rádi, když se té povinnosti zbaví placením výživného a doufají, že si k nim nějak děti najdou cestu v dospělosti, "až to uvidí jinak".

2 2
možnosti
VZ

Bohužel daleko větší je dneska skupina žen, které si po takových 10, 12 nebo 15 letech manželství uvědomí, že už je to vlastně nebaví a že by rády ještě zažily něco nového. Fakt, že vyženou svým dětem tátu je netankuje.

5 2
možnosti
VK

Pomalu? Vůbec!! Podle rozsudku jsem měl právo na styk se synem 39 hodin za rok!!? Matka tomu zabránila od jeho narození do jeho zletilosti, tedy celých 18 let!!? A to jsem navíc vyhrál ve Štrasburku u ESLP!!? :-/ Chyba je v soudkyních, protože nevymáhají vlastní rozsudky!! [>-] Rv

5 0
možnosti
HF

Průšvih je, že spousta matek bere děti jako rukojmí a skrze ně se snaží obrat jejich otce akorát tak o peníze. Osobně jsem strašně ráda, že se mí rodiče po rozvodu vždy dokázali dohodnout, co se týče péče mě a i já se jimi teď můžu inspirovat - po rozchodu s partnerem máme syna ve společné péči. Je to nejspravedlivější řešení jak pro každého z nás, tak i pro dítě. A žádný soud k tomu nepotřebujeme.

8 1
možnosti
OP

Tak škoda, že jste se u rodičů neinspirovala víc a neudělala si dítě s někým s kým vydržíte.

0 0
možnosti
JK

J13a62n 51K47a11v49a94n

21. 1. 2020 10:16

Když nás máma opustila, tak se o mě s bráchou celej život staral jenom táta a zvládli jsme to úplně vpohodě. Ikdyž měl táta jen učňovské vzdělání, tlačil nás ke studiu a dneska je ze mě inženýr. Naopak bych řekl, že spousta mužů o tuhle roli stojí, jenže v podstatě ženská mafie je vydírá a tento přístup jim znemožňuje.

4 0
možnosti
KK

No a proč byste to pouze s otcem neměli zvládnout? ;-)

0 0
možnosti
SN

Jo super poměr vidět jednou za 14 dní, ale platit za každý den

5 0
možnosti
KK

Samozřejmě vidět jen jednou za 14 dní není ideální. Na druhou stranu s tím placením je to jak u koho. Mnohdy má otec alimenty ve výši, že kdyby stejnou částku do dítěte investovala i matka, tak se dítě sotva nají. Muži si velmi často stěžují, že jsou po rozvodu finančně vydíráni, ale byla by zajímavá statistika kolik % otců neplatí vůbec, kolik % platí minimum, kolik % se podílí alespoň z poloviny nákladů a kolik % hradí dítěti většinu nákladů.....

1 0
možnosti
EH

Ublížení otcové hlasitě křičí, ale kolik procent je skutečně těch, kteří se chtějí a umí starat o dítě? Kolik z nich ve společné domácnosti neuvaří ani čaj? Kolik z nich utíká k mladší partnerce, která zakládá na své dítě a nemá zájem pečovat o cizí? Pak je tady nespočet alkoholiků, bezdomovců, mladíků bez peněz a otců, kteří si nedávali pozor, ale o roli rodiče nestojí.

Pokud statistika má jasná čísla, soudům se nedivím. Je to jako rozpoznávat vzácnou nemoc, která má příznaky jako nachlazení.

Nicméně pokud otec bojuje o co nejvíce styku s dítětem, mělo by se mu automaticky vyhovět. Neměl by sloužit pouze jako bankomat.

1 9
možnosti
MK

Stejne argumenty muzete pouzit proti matkam. Zhrzene matky pote delaji problemy otci, co ma o dite zajem. Ublizuji tak ale hlavne tomu diteti.

5 0
možnosti
OJ

Tak jestli počítám čísla z článku, tak mi vyšla tato statistika rozsudků soudů:

76.9% výhradní péče matky

10.9% střídavá péče

6.6% výhradní péče otce

4.5% společná péče R^

1.1.% péče jiné osoby (prarodiče atp.)

Je vidět, že situace se postupně zlepšuje :-)

Jako dlouholetý dobrovolný rodinný poradce pamatuji doby, kdy výhradní péče matky se dávala ve více než 90% případů bez ohledu na její mnohými zahraničními studiemi nad velkými vzorky populace jasně prokázanou nevhodnost pro dítě Rv

Stále ovšem zaostáváme za většinou vyspělých demokratických zemích (Benelux, Skandinávie, USA, Francie, Německo atp.), kde je trend takový, že pokud jsou oba rodiče plně výchovně způsobilí, tak není žádný důvod omezovat jejich práva k výchově, a proto se výhradní péče dává zpravidla jen v případech, kdy druhý rodič nemá o výchovu zájem či vykazuje patologické chování (drogy, násilí atp.) R^

Jsem také opravdu rád, že vcelku rychle přibývá podíl společné péče, což je model, kdy rodiče deklarují, že i po rozpadu rodiny se dokáží domluvit na výchově dítěte, aniž by jim do detailů tohoto uspořádání musel kecat OSPOD nebo soud - tento model je nejbližší předrozvodovému uspořádání a proto ho já osobně považuji pro dítě jako jednoznačně nejvhodnější R^

3 0
možnosti
HF

Souhlas, s bývalým partnerem to tak máme a je to podle mě nejlepší řešení jak pro nás, tak pro syna R^

1 0
možnosti
MK

Hlavne doporucuji ze spolecnosti neodchazet, kdyz chce odejit zena tak bez ditete.

Ten kdo zustane s ditetem ma na pul vyhrano.

Vetsina zen je hysterickych a citlivych, zenu tedy psychicky deptejte a delejte ji peklo. Kdyz Vas napadne, nechte ji vykazat. Vse delejte tak, aby nemohla mit dukazy a fyzicky ji nenapadejte.

Udela chybu, bude vynervovana a soud vyhrajete.

Ovsem nejlepsi je se dohodnout.

2 3
možnosti
MK

*ze spolecne domacnosti

0 0
možnosti