Počátkem června byl Ransdorf opět zvolen poslancem Evropského parlamentu, žádný z kroků policie tak nemá právní relevanci.

Počátkem června byl Ransdorf opět zvolen poslancem Evropského parlamentu, žádný z kroků policie tak nemá právní relevanci. | foto: Jan Strouhal, MAFRA

Úspěch ve volbách předčasně ukončil stíhání Ransdorfa za nehodu

  • 71
Žalobci zruší obvinění komunistického europoslance Miloslava Ransdorfa za nehodu, při níž předloni v Praze autem porazil ženu. Europarlament jej v únoru zbavil imunity a policie jej začala v červenci stíhat za ublížení na zdraví z nedbalosti. Ransdorf byl ale v červnu znovu zvolen europoslancem, imunitu má tedy novou.

"Budeme muset opakovaně žádat nový Evropský parlament, jehož se stal poslancem díky svému zvolení v eurovolbách, o jeho vydání k trestnímu řízení," řekl obvodní státní zástupce Tomáš Bláha.

Usnesení o zahájení trestního stíhání bude muset být nyní podle Bláhy zrušeno. "Protože v době, kdy bylo vydáno, měl už pan poslanec novou imunitu," vysvětlil. V případě odsouzení Ransdorfovi hrozí až roční trest vězení nebo peněžitý trest.

EP zbavil Ransdorfa imunity počátkem února. Policie však potřebný písemný dokument, bez nějž nemohla europoslance obvinit, obdržela až v červenci, upozornil nedávno deník Právo.

Stíhání europoslance pak bylo podle Bláhy zahájeno 17. července, téhož dne jej policie vyslechla. Počátkem června byl ovšem opět zvolen poslancem Evropského parlamentu.

"Předpokládám, že pan poslanec to bude chtít mít brzy za sebou stejně jako my. Výslech proběhl, je ale bohužel nerelevantní," řekl iDNES.cz Bláha.

Ransdorf byl a bude pro zbavení imunity

Při únorovém hlasování o imunitě byl Ransdorf pro zbavení. "Imunitu neuplatňuji, sám jsem dnes hlasoval pro zbavení," řekl Ransdorf  3. února. Při novém hlasování se podle svých slov rozhodne stejně. "I tentokrát budu hlasovat pro zbavení imunity," řekl iDNES.cz

Zbavení imunity zkraje roku doporučil plénu výbor pro právní záležitosti na základě žádosti české policie. Pro hlasovalo 561 europoslanců, proti jich bylo osm, čtrnáct se zdrželo. "V naší evropské frakci jsem všem řekl, ať každý hlasuje podle svého úsudku," dodal tehdy Ransdorf.

Nehoda se stala předloni v červnu, kdy Ransdorf srazil na přechodu v Praze 6 chodkyni. Podle tehdejších zpráv médií utrpěla lehčí zranění, oděrky na hlavě či rukou. - čtěte Ransdorf nedával pozor, na přechodu autem zranil ženu

Prakticky stejná nehoda se europoslanci stala loni v červenci. Na přechodu v Praze porazil autem dívku, se zraněními skončila v nemocnici. - čtěte Ransdorf srazil autem osmnáctiletou dívku

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video