Úředník vnitra přešel do firmy, již vybíral

P r a h a (hop, jak - 26. ledna 1999) - Minimálně jeden z úředníků ministerstva vnitra, kteří vybrali před lety mezi desítkou uchazečů v tendru na policejní komunikační spojení francouzskou firmu Matra, pro tuto společnost nyní pracuje. Miroslav Küblbeck, který je technickým ředitelem společnosti Pramacom - výhradního distributora Matry v tuzemsku -, to nepopírá.
Odmítá však spekulace, že by jeho změna zaměstnavatele souvisela s vítězstvím Matry ve výběrovém řízení. "Mohu potvrdit to, že jsem předtím pracoval na vnitru. Nezdá se mi na tom nic divného. Nechápu, co tím chcete předjímat," reagoval včera Küblbeck. "Nevím, co tím sledujete, a doufám, že to nechcete napsat. Ano? Radím vám, nedělejte to!" Nad změnou dresu se naopak pozastavili i ti úředníci ministerstva vnitra, kteří vyvracejí pochybnosti kolem regulérnosti tendru. "Já to od vás slyším poprvé a je to opravdu velmi zajímavé. Není to asi úplně normální a může to leccos naznačovat," podivil se mluvčí ministerstva Jan Decker. Poněkud shovívavější byla náměstkyně ministra vnitra Ivana Pánková, která uvedla, že Küblbeck odešel do firmy Pramacom zhruba devět měsíců po ukončení tendru. "Já na tom nevidím nic mimořádného. Státní správa v mnoha směrech nedokáže konkurovat soukromým firmám. Je tedy pravděpodobné, že pan Küblbeck dostal zajímavou nabídku, a tak odešel. Nikdo nemůžeme odhadnout, co uděláme za tři čtvrtě roku," dodala.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video