Urážet se nenecháme, brání se ženy

  • 28
Ženy ze sdružení Hlídací fena se cítí uraženy tím, jak někteří poslanci hovoří o poslankyních. Proto v pátek přišly do sněmovny a chtěly si vše vyříkat z očí do očí. Politici se však ani neukázali. Zavánělo to zbabělostí.

Mikuláš s čerty dorazil i do sněmovny a naděloval, politici si však pro dárky nepřišli. Měli k tomu dobrý důvod: dostali by shnilou bramboru od žen ze sdružení Hlídací fena.

"Do horoucího pekla s těmi, kteří urážejí ženy a chovají se k nim arogantně. Přišly jsme jim za to nadělit shnilé brambory," vysvětlila netradiční nadílku a protest zároveň Alena Ortenová.

Setkání s mužskou arogancí
Ženy se tak snažily mimo jiné upozornit na veřejně pronesené šovinistické a sexistické narážky politiků.

Ty dosáhly až skandálního vrcholu minulý týden, když politici hodnotili operaci ňader ministryně Petry Buzkové.

Vynikl Michal Kraus (ČSSD): "Změna je to razantní, ale vzhledem k tomu, že mám velké ruce, bych preferoval větší rozměry."

Za kritický komentář na adresu armády si rovněž vyslechla své nyní už bývalá velvyslankyně Česka v Kuvajtu Jana Hybášková. Dovolila si to, co dosud žádná žena před ní: napadla výsostné uzemí mužů.

Poslanec Vladimír Laštůvka (ČSSD) označil slova velvyslankyně za "hysterický výlev". Podle svých slov si přitom nevzpomíná, že by podobné slovní spojení kdy použil vůči muži.

Proč jsou někteří muži k ženám tak arogantní? "Jsou špatně vychovaní, mají předsudky a bojí se, že neobstojí v konkurenci se schopnými ženami," míní ředitelka Sociologického ústavu Akademie věd Marie Čermáková.

Politici podle ní sexistickými urážkami lidem říkají, že ženy jsou k ničemu. S jejím názorem souhlasí sociolog Jaroslav Sýkora: "Ženy by si neměly nechat líbit urážky hulvátů. Ale neměly by jim to oplácet stejnou mincí a ztratit tak úroveň."

Brzy to bude trestné
Advokátka Dagmar Raupachová mužům doporučuje, aby se smířili s faktem, že ženy mají i něco víc než jen prsa.

"A že úspěchů v kariéře nedosahují přes postel, ale proto, že jsou schopné," dodává pražská politička Markéta Reedová.

Než to však muži plně pochopí, uplyne podle sociologů nejméně deset let. "Šovinismus je typický pro muže střední a starší generace. Studentům, které učím, už naopak velmi vadí," říká ředitelka Sociologického ústavu Čermáková.

Po celé Evropě nicméně i tak kolují vtipy o hloupých blondýnách. V USA by za to muži přišli o práci. Poměry se budou muset změnit i v Česku. Takové chování bude trestné.

Od roku 2005 bude platit v zemích EU zákon, který trestá obtěžování žen, stejně jako rasovou diskriminaci. A utrum budou mít ti, kdo věnují nežádoucí pozornost poprsím, která jim nepatří...


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video