Investorská firma údajně dostala petici poštou. Ilustrační foto

Investorská firma údajně dostala petici poštou. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Únik dat z říčanské petice vyšetřuje policie

  • 1
Zpřístupnění osobních údajů z petice, ve které obyvatelé Říčan protestovali proti bytové výstavbě, bylo protizákonné. Rozhodl o tom Úřad pro ochranu osobních údajů. Únik jmen a adres signatářů petice k investorovi výstavby vyšetřuje policie.

"Zpřístupnění osobních údajů subjektu, vůči němuž petice směřuje, není v souladu se zákonem," zdůvodnil rozhodnutí úřad (ÚOOÚ). Podle něj se záležitost dotýká petičního zákona, zákona o ochraně osobních údajů a zákona o obcích.

Zástupci občanského sdružení Fialka, které petici organizovalo, se proto obrátili na strážce zákona. "Přijali jsme trestní oznámení ve věci zneužití pravomoci veřejného činitele," uvedl Pavel Jílek z říčanské policie. Vyšetřování podle něj ale může být vleklé.

Archy přišly poštou. Jen tak
Sdružení Fialka protestuje proti záměru firmy RIM Engineering postavit v lokalitě Na Fialce stovku nových bytů. Plán podle nich odporuje územnímu plánu obce, který počítá s veřejným využitím pozemku. Zástupci RIM Engineering ale tvrdí, že veřejnému využití bude sloužit dostatečná část pozemku. - více zde

Občané proto zorganizovali proti bytovému komplexu petici, kterou předali radnici. Jenže k archům se stovkami podpisů se dostali investoři z firmy RIM Engineering a napadli jejich věrohodnost. Jak archy či jejich kopie získali, zůstává otázkou. Podle sdružení Fialka jim je poskytl někdo z říčanského městského úřadu.

Jednatel firmy Petros Papadopoulos podle serveru ricansko.info pouze uvedl, že jim archy přišly poštou.

"Nepřísluší nám komentovat šetření ÚOOÚ směrem k říčanské radnici. Pouze nás překvapuje, že úřad chce radnici vyšetřovat za něco, co podle všeho nespáchala. I nadále si stojíme za tím, že RIM Engineering získal podklady, na jejichž základě byly odhaleny nesrovnalosti v petici, legální cestou," uvedl mluvčí RIM Engineering Jindřich Jirásek.

Bytový komplex Na Fialce bude, rozhodlo ministerstvo
Odpůrcům nových bytů dočasně dalo naději rozhodnutí krajského úřadu, který nařídil přezkumné řízení a výstavbu pozastavil. Ministerstvo pro místní rozvoj ale jeho rozhodnutí později zrušilo. Podle úředníků ministerstva kraj o tři dny překročil patnáctiměsíční lhůtu, během které mohl nařídit přezkumné řízení.

Říčanská starostka Adriena Mrázová se k uniklé petici vyjadřovat nechce. "Dokud nebudu mít relevantní informace od obou stran (sdružení Fialka a RIM Engineering) k celé mediální kauze, nebudu se dále k tomuto tématu vyjadřovat," uvedla ale už dříve pro ricansko.info. Starostka také odmítla, že by při úniku petice pochybila říčanská radnice jako instituce.

Nejvyšším trestem za neoprávněné nakládání s osobními údaji, který je možné udělit, je vězení na tři roky, v případě mimořádně závažného porušení zákona až na pět let. Možná je také finanční sankce.

Podobný případ jako v Říčanech se stal loni ve Vyskytné nad Jihlavou. Obyvatelé podepsali petici proti porušování pravidel na místní skládce, starosta petiční archy poskytl provozovateli skládky. ÚOOÚ mu udělil pokutu tisíc korun.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video