Obyvatelé obce Úlice a hasiči odklízejí nánosy bahna po prudké bouřce.

Obyvatelé obce Úlice a hasiči odklízejí nánosy bahna po prudké bouřce. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Obcí Úlice se po prudké bouřce prohnala půlmetrová vlna bahna

  • 7
Silná bouřka napáchala ve čtvrtek odpoledne škody v obci Úlice na severním Plzeňsku. Středem vesnice se prohnala více než půlmetrová vlna vody a bahna. Hasiči museli zachraňovat tři lidi ze zatopených domů, dokonce i starostku z obecního úřadu.

Podle starostky Úlic Vlasty Hornové začala bouřka kolem 17. hodiny a po zhruba 50 minutách intenzivního deště a krupobití se do obce přihnala vlna z okolních polí. Zaplavila dolní polovinu návsi.

"Do obce vyjely tři jednotky hasičů," uvedl operační důstojník hasičů. Záchranáři dostali po žebřících lidi ze zatopených domů a pomohli i starostce a místostarostce opustit budovu obecního úřadu obklíčeného vodou. 

Situace se podle operačního důstojníka poměrně rychle stabilizovala a přítok vody z polí ustal.

Celkem bylo podle mluvčí hasičů Aleny Marešové zatopeno devět domů. Bahno ucpalo kanály a zaneslo studny. Odstraňování následků povodně potrvá několik dnů. 

Podle starostky se podobná pohroma v obci neodehrála desítky let. Naposledy si pamětníci vybavili něco podobného z roku 1968.

Obec Úlice

Obec Úlice

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video