Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Generální ředitel ČT Petr Dvořák | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Změny Událostí nejsou definitivní, avizoval šéf ČT Dvořák

  • 320
Pořad Události čekají v následujících týdnech další změny obsahu, alespoň podle vedení České televize. Relace nedávno po letech radikálně změnila svoji podobu. Efekt proměny chce vedení ČT zhodnotit do půl roku, informoval ve středu ředitel Petr Dvořák.

"Novou relaci nepovažuji za dokončenou a definitivní. Vzhledem k tomu, že se jedná o zpravodajství, předpokládám, že se bude celá relace ustalovat a vyvíjet," uvedl Petr Dvořák na středečním jednání Rady ČT.

Podle něj nepůjde o změnu formy, nýbrž obsahu. "S vedením zpravodajství jsme se snažili nadefinovat to, aby Události dokázaly vysvětlovat veřejnoprávní témata, aby se více věnovaly zprávám z regionů, zahraničí a z kultury," dodal Dvořák.

ČT loni vymohla od dlužníků 134 milionů

Rada ČT ve středu projednala také zprávu o vymáhání televizních poplatků. Kvůli jejich neplacení loni upomínala 283 tisíc lidí a firem, kteří dluží celkem 316 milionů korun. Ve více než 20 tisících případech pak dluhy rovnou postoupila k soudu. Vymoci se jí loni podařilo 134 milionů korun.

ČT jen za posledních pět let žalovala 73 tisíc lidí a firem, kteří jí dlužili přes 119 milionů korun. U soudu se domohla v posledních letech satisfakce ve 20 tisících případech a zpět vymohla 36 milionů korun. V sedmi tisících případech ale měla smůlu, žaloby pro ni skončily neúspěšně. V dalších 46 tisících případech spory pokračují.

"Chceme dál pracovat se strukturou a profilací jednotlivých bloků. Podobně i kvalita reportérských a moderátorských výkonů není něco, s čím lze být spokojený jednou pro vždy. Dále se musíme zabývat souhrou zpravodajského vysílání ČT24 a obsahem Událostí," popsal minulý týden pro iDNES.cz ředitel zpravodajství ČT Zdeněk Šámal. (Více o ohlasech na novou podobu Událostí čtěte tady.)

První hodnocení změn ve zpravodajské relaci chce Dvořák udělat v horizontu tří až šesti měsíců.

Podle ředitele ČT sledovanost Událostí změnami nijak neutrpěla. "Jako celek neklesla. To ukazuje na to, že mají věrné diváky, kteří novou podobu přijali dobře," míní ředitel. Podle něj do televize dorazily kladné odezvy od diváků i některých osobností veřejného života. Povzbuzení se ČT dočkala od kardinála Dominika Duky nebo bývalého předsedy Akademie věd Václava Pačesa.

"Vidím formální změnu, která mě celkem nevadí, ani mě ale příliš neinspiruje," řekl iDNES.cz Pačes. "Velký důvod ke kritice ale nevidím. Události informují relativně objektivně a komplexně," dodal biochemik.

Radní ČT na středečním jednání změny chválili. Jen spisovatel a člen Rady ČT Antonín Bajaja upozornil, že na lidi Události působí křečovitě. "Je v nich určitá roztěkanost a klipovitost," míní prozaik.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video