U Karlových Varů roste milionářská čtvrť

  • 7
Na periferii Karlových Varů roste nové mezinárodní satelitní městečko pro milionáře. Bydlet v téměř třech stech rodinných domů chtějí Rusové, Holanďané, Němci, ředitelé velkých podniků na Karlovarsku a další zájemci.

"Prvních sedm rodinných domků by mělo stát do konce letošního roku. Základy prvního domku už jsou hotové," říká o zatím nejrozsáhlejší individuální bytové výstavbě v regionu starosta Jenišova Ivan Truksa.

Městečko vyroste na území bývalého vojenského cvičiště Jenišov. V jeho spodní části, kde je sto sedm parcel, jsou hotové veřejné komunikace, chodníky, kanalizace veřejné osvětlení i telefonní linky.

Investorem akce za osmdesát milionů korun je akciová společnost KDT. Na inženýrské sítě pro dalších sto padesát parcel zpracovávají projektanti studie. Lokality se jmenují Pod rohem I a Pod rohem II.

Zájemce o bydlení zaplatí za pozemek v průměru milion korun. Jeden metr čtvereční stojí tisíc korun. "Další čtyři až pět miliónů korun dají lidé za stavbu rodinného domu," řekl Ivan Truksa.

A kdo chce v obytné a komerční zóně bydlet? Jsou to například šéfově některých firem, které nechce starosta jmenovat. Pozemky v blízkosti si kupují i další Češi, Holanďané, Němci i Rusové.

"Je to pro ně lukrativní záležitost. Lokalita je totiž poblíž budoucího sjezdu z dálnice a poblíž hypermarketu Interspar," vypočítává starosta.

Radnice v Jenišově se nemá obavy, že by si cizojazyčně mluvící podnikatelé vyřizovali v satelitním městečku své účty. Kupní smlouvy na pozemky totiž podepsali lidí, kteří hledají klidové bydlení.

"Ostatně, můžeme se podívat do sousedních Karlových Varů, co se v nich díky ruským penězům vybudovalo," uvedl starosta.

Strach z cizinců je zbytečný i podle Ivana Žikeše z karlovarské realitní kanceláře Recom Reality. "Jedná se kultivované lidi, kteří se chtějí odstrčit z Ruska a zapustit kořen v zemi, která je v Evropské unii. Svoji budoucnost i budoucnost dětí spojují se zdejším regionem," sdělil Ivan Žikeš.

Skeptičtější však je například k Holanďanům. "Podle našich zkušeností jsou Holanďané velmi skromní a velcí kolenovrti. Do satelitních městeček vůbec nejdou," řekl Ivan Žikeš. Přednost podle něj spíše dávají samostatným chalupám na vsích či na horách.

Bývalé vojenské cvičiště má rozlohu 90 hektarů. V roce 1993 jej od státu koupilo Vojenské bytové družstvo za třicet milionů korun. Jeho majitelé zaplatili jen polovinu kupní ceny. Pozemky později prodal správce konkursní podstaty českobudějovické firmě KDT.

Pozemky u Karlových Varů, kde by mělo vyrůst satelitní městečko pro milionáře Pod rohem. (6. ledna 2005)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video