(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Státní veterinární správa

Jak poznat týraná zvířata. Veterináři dají starostům obcí školení

  • 4
Zástupci obcí budou mít možnost naučit se, jak poznávat nevhodné chovy, v nichž by mohla být zvířata týrána. Cílem je, aby v případě, že budou mít místní podezření na nevhodný chov, věděli kam se obrátit a jak situaci řešit. Při včasném upozornění by se pak mohlo zabránit týrání a následnému hromadnému odebírání desítek zvířat.

Veterináři proto vytvoří příručku a během března osloví jednotlivé zastupitele, uvedl ústřední ředitel Státní veterinární správy (SVS) Zbyněk Semerád. Přimělo je k tomu několik zvláště závažných případů ze začátku letošního roku. Jedním z nich byl nález více než 200 týraných psů na Pelhřimovsku. V loňském roce našli veterináři závadu u 22 procent kontrolovaných chovů. 

Fotogalerie

Některé obce s rozšířenou působností podle Semeráda problematiku příliš neznají, protože nikdy žádné zkušenosti s týráním psů nebo i hospodářských zvířat neměly. 

Od loňského podzimu musí povinně chovatelé, kteří mají více jak pět fen starších jednoho roku, informovat o chovu SVS. Lidé si pak podle veřejně dostupného seznamu můžou zjistit, zda chovatel, o kterém ve svém okolí vědí, že má hodně psů, skutečně zvířata nahlásil.

Malé klece plné výkalů, zdi nasáklé močí. V domě hrůzy živořilo 212 psů

Místní pak můžou, pokud se nedohodnou se samotným majitelem, informovat veterináře například o nadměrném zápachu nebo nepořádku. V okamžiku, kdy veterináři zvířata již musí odebrat, se o ně následně starají obce. Nejde jenom o psy, ale například i o krávy nebo koně. Obce pak musí ve svém rozpočtu hledat i desetitisíce korun, které dají za krmivo. Peníze jsou pak často od lidí, kteří zvířata týrali, prakticky nevymahatelné.

Zanedbaní psi i na smrt vyhladovělí koně

Loni byly nejčastějšími nedostatky nevhodné podmínky chovu, omezování výživy a napájení, nezabezpečení zvířete proti úniku, opuštění zvířete a nevhodné způsoby uvazování. Veterináři na základě zjištění při kontrole podali celkem 403 podnětů obcím s rozšířenou působností.

Statkáře obvinili z týrání koní. Radnice rozhodla, že propadnou státu

Na začátku roku bylo nalezeno v domě na Pelhřimovsku více než 200 psů, kteří byli zanedbaní, měli choroby i přerostlé drápy. Dalším závažným případem bylo týrání skotu a koní ve Rtyni na Trutnovsku. Veterináři museli několik zvířat na místě utratit, vzhledem k jejich dlouhodobému hladovění je nebylo možné zachránit. Na chovatele veterinární správa podala trestní oznámení.  

Semerád chce také zpřísnit podmínky pro chov šelem. Velké šelmy by podle něj měly mít výběh činící stovky metrů čtverečních, aby v něm mohly běhat. Stávající podmínky jsou přitom daleko mírnější. Například venkovní výběh pro lvy a tygry má měřit 40 metrů čtverečních pro pár a dalších deset metrů čtverečních pro každé další zvíře.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video