(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Marie Sehnálková, Rungo.cz

Tento týden přinese třicítky, ochladí se s příchodem astronomického léta

  • 16
Počasí s letními teplotami, které nás provázelo o víkendu, bude pokračovat ještě do poloviny tohoto týdne. Meteorologové uvádějí, že nejteplejším dnem bude čtvrtek, po něm ale přijde studená fronta. Po startu astronomického léta tak budou teploměry ukazovat teploty nad 25 stupňů Celsia jen výjimečně.

„Během dnešního dne budou maxima většinou mezi 22 a 26 °C, tepleji zůstane jen na jižní Moravě. K tomu se během dne na Moravě a ve Slezsku vyskytnou místní přeháňky nebo i bouřky, které budou večer postupně slábnout,“ uvedla meteoroložka Michaela Valachová z Českého hydrometeorologického ústavu.

V následujících dnech předpokládá oteplování. „Nejteplejším dnem tohoto týdne bude čtvrtek, kdy k nám zesílí příliv teplého vzduchu od jihozápadu,“ uvedla. 

„Další studená fronta přejde přes naše území pravděpodobně v noci ze čtvrtka na pátek a přinese poměrně výrazné ochlazení. Po začátku astronomického léta (21. června) tak teploty paradoxně budou dosahovat letních hodnot (teploty 25 °C a vyšší) jen zcela výjimečně.“

V pondělí bude zpočátku skoro jasno až polojasno, postupně až oblačno. Ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky. Na Moravě a ve Slezsku se během dne mohou objevit bouřky. K večeru budou srážky ustávat a oblačnost bude ubývat. Nejvyšší teploty se vyšplhají k 22 až 26 °C, na jižní Moravě až k 28 °C, v 1 000 m na horách budou kolem 17 °C. 

V noci na úterý očekáváme polojasno až jasno, ráno ojediněle mlhy. Nejnižší teploty se budou pohybovat mezi 14 až 10 °C. 

V úterý přes den bude skoro jasno až polojasno, během dne přechodně oblačno. Nejvyšší teploty na teploměru stoupnou k 24 až 28 °C.

Ve středu čekáme jasnou, během dne přechodně až polojasnou oblohu. Nejnižší noční teploty klesnou na 15 až 11 °C. Nejvyšší denní teploty budou 26 až 30 °C. 

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno. Odpoledne a večer od severozápadu očekáváme přibývání oblačnosti a později ojediněle přeháňky nebo bouřky. Nejnižší noční teploty počítáme mezi 17 až 13 °C. Nejvyšší denní teploty stoupnou k 27 až 31 °C. 

V pátek mluví předpověď o oblačnu až polojasnu, ojediněle se mohou vyskytnout přeháňky. Nejnižší noční teploty 17 až 13 °C, na severozápadě až 10 °C. Přes den teploměr ukáže 18 až 22 °C, na jihovýchodě až 25 °C. 

Vyhlídka počasí od soboty do pondělí předpokládá v sobotu polojasno až oblačno. V dalších dnech většinou oblačno a místy přeháňky nebo déšť. Nejnižší noční teploty klesnou k 12 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty budou 19 až 24 °C.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video